Noord-Veluwe

Leerlingen De Bron herdenken slachtoffers De Bruine Enk

Leerlingen leggen een steentje
Leerlingen leggen een steentje © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Het is een jaarlijkse traditie van de leerlingen van groep 8 van de basisschool De Bron om aandacht te geven aan de slachtoffers die van 2 op 3 oktober 1942 zijn weggevoerd vanuit het werkkamp De Bruine Enk naar Westerbork en verder. Dat gebeurde op Jom Kipoer met alle Joodse mannen die in werkkampen verbleven. Het monument aan de Waterweg is door de school geadopteerd.
Hoofd van de school, Martijn van der Weerd heette de leerlingen en belangstellenden welkom. Onder hen Sara de Vries, familielid van enkele van de slachtoffers. Zij had tijdens de lessen op school het verhaal verteld over het werkkamp en het wegvoeren van familieleden naar concentratiekampen Auschwitz en Bergen Belsen. Ook bij het monument verhaalde zij over deze gebeurtenissen die ondermeer haar Ome Piet en tante Mathilda zijn overkomen en die gestorven zijn in de concentratiekampen.
Nabestaande Sara de Vries vertelt het familieverhaal
Nabestaande Sara de Vries vertelt het familieverhaal © RTV Nunspeet
Samen zongen de aanwezigen het lied Shalom Chaverim. Naar Joods gebruik legden alle aanwezigen steentjes op het monument. Namens de gemeente sprak wethouder Jennifer Elskamp enkele woorden. Ze richtte zich daarbij in het bijzonder tot de leerlingen en riep hen op om na te denken hoe ieder voor zich vrede kan bewaren in eigen omgeving. “Hoe ga je met elkaar om en wat doe je met social media. In het klein kun je er voor kiezen om vrede te bewaren met mensen om je heen.”
Monument geadopteerd door De Bron
Monument geadopteerd door De Bron © RTV Nunspeet