Liemers

Montferland giet raadsakkoord in een sluitende begroting

Montferland giet raadsakkoord in een sluitende begroting
Montferland giet raadsakkoord in een sluitende begroting © REGIO8 (archief)
DIDAM - Montferland heeft een sluitende begroting gepresenteerd. Het college legt de bal grotendeels bij de gemeenteraad neer voor het maken van keuzes, nadat er voor de zomer een raadsakkoord werd gesloten tussen de fracties.
Wethouder Jeanette Derksen laat weten ‘ontzettend trots’ te zijn op de begroting. Na eerdere bezuinigingen staat de gemeente er volgens haar financieel goed voor, ondanks zorgkosten die bijna met een kwart stijgen. Montferland heeft tien miljoen euro in de algemene reserve. Zelfs het ‘ravijnjaar’ 2026, waar veel gemeenten zich zorgen over maken, kan de gemeente volgens de wethouder zoals het er nu voorstaat opvangen. Gevraagd naar investeringsruimte wijst de wethouder naar de Montferlandse gemeenteraad. “We moeten naar de toekomst kijken en keuzes maken, maar dat is aan de raad”, aldus Derksen.
In het raadsakkoord dat in mei werd gesloten staan al de nodige ambities die nu in de begroting zijn gegoten. Onderdeel van de plannen is het herinrichten van de openbare ruimte, met daarbij de nodige aandacht voor groen. Ook wil de gemeente aan de gang met woningmarkt, waarbij starters een grotere kans moeten krijgen om in te stappen. Tegelijkertijd moet de doorstroming van ouderen naar levensloopbestendige woningen worden aangemoedigd. Daarnaast wordt ingezet op participatie van inwoners.

Belastingen

Het grootste deel van de belastingen blijft volgens wethouder Derksen voor inwoners hetzelfde, wel worden de OZB en de afvalstoffenheffing aangepast aan de inflatie. In de hoogbouw betaalt een persoon in 2024 297 euro, dit was 261 euro. Het basistarief voor laagbouw is 273 euro, dit was 247 euro. De hondenbelasting daalt daarentegen, een eigenaar van één hond betaalt meer dan twintig euro minder.
De gemeenteraad van Montferland vergadert op donderdagavond 2 november over de begroting.