Rivierengebied

Culemborgs rijksmonument uit 1865 wint Erfgoed Duurzaamheidsprijs

Het Culemborgs rijksmonument uit 1865 in de Kattenstraat, waar Monica Wichgers en Huub van Oorschot de trotse eigenaren van zijn, heeft donderdag de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023 gewonnen.
Het pand is in 2019 gekocht en vervolgens compleet gestript om het weer duurzaam op te bouwen tot woonhuis. Het pand is verduurzaamd met behoud van zijn historische en monumentale waarde.

Verduurzamen van monumenten onder de aandacht brengen

Om het verduurzamen van monumenten onder de aandacht te brengen, heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland het initiatief genomen voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs.
In totaal waren er 43 monumenten aangemeld voor de prijs waarvan er drie waren genomineerd door de jury, waaronder het pand van Wichgers en Van Oorschot.
Tot afgelopen weekend kon iedereen online stemmen op de genomineerden. Donderdagmiddag werd de prijs uitgereikt aan Van Oorschot door staatssecretaris Gunay Uslu tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres in de Caballero fabriek in Den Haag.
Het rijksmonument werd vroeger gebruikt als directeurswoning van de daar achter liggende conservenfabriek/fruitveiling en is nu het woonhuis van Wichgers en Van Oorschot.