Achterhoek

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg
Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg © REGIO8
'S-HEERENBERG - Meer dan vijftig jaar verkocht André Jansen herenkleding op de door hem geliefde markt in 's-Heerenberg. Donderdagochtend nam de 75-jarige marktkoopman afscheid van zijn klanten en collega's in de Kasteelstad. Vanwege de gezondheid van zijn vrouw heeft hij het moeilijke besluit genomen om te stoppen.
“Ik sta hier al 54 jaar, van het begin af aan”, zegt een geeomotioneerde Jansen op zijn laatste dag op de ’s-Heerenbergse markt. “Dat doet wel wat, want ik heb hier op de een of andere manier een binding mee. ’s-Heerenberg was voor mij gezellige mensen, fijne mensen, anders had ik wel gewisseld. Dit is de enige markt die ik nooit heb gewisseld.”

Altijd goede zin

De liefde was volledig wederzijds, zowel bij klanten als jarenlange collega's. “Hij heeft ook best wel een moeilijke periode”, zegt Thonny Theissen, die na jaren op de markt te hebben gestaan inmiddels zijn kraam aan de wilgen heeft gehangen. “En nu stopt hij om wat meer aandacht aan zijn vrouw te besteden. Dat komt hem ook wel heel erg toe.”
Poelier Edwin Kock leerde Jansen als negenjarig kind al kennen. “Toen ging ik met mijn ouders mee naar de markt en stond hij al naast ons in een kraam”, herinnert Jansen zich. “Als het dan een beetje druk was, deed hij voor ons een doosje eieren inpakken. Hij is gewoon een hartstikke vrolijke man, altijd goede zin en het belangrijkste is: hij is natuurlijk elke keer aanwezig. Het weer kan slecht zijn, wind of zon of sneeuw, dat maakt hem niet uit, hij is er gewoon.”

Cadeau van de burgemeester

Ook de burgemeester van Montferland kwam langs om de Dinxperlose kraamhouder te bedanken, én om een cadeautje te overhandigen. “Je kan het je niet voorstellen dat iemand 54 jaar op de markt komt, dag in en dag uit, want hij staat natuurlijk op veel markten”, aldus Harry de Vries, die geen nieuw setje kleren uitzocht in de kraam. “Ik weet niet of het helemaal mijn stijl is, maar dat geeft niet. Ik hoop dat hij nog veel aan de man kwijtraakt.”

‘Je ziet het niet als werk’

Alle aandacht en afscheidswensen deden Jansen veel, hij werd zelfs tot tranen toe geroerd. “Het geouwehoer ga ik het meeste missen”, zegt de Dinxperloër. “Het was altijd gezellig en ontspannen, je ziet het niet als werk.” Na zijn afscheid in 's-Heerenberg had de Dinxperloër nog drie markten te gaan. Mensen moeten niet raar opkijken als zijn kledingkraam tóch opeens weer ergens opduikt. “Ik ben over van alles aan het fantaseren, helemaal loslaten kan ik het nog niet.”