Achterhoek

Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen

Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen
Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen © REGIO8
DOETINCHEM - De Achterhoek gaat bij het Rijk voor een nieuwe Regiodeal van 32 miljoen. Dat betekent een cofinanciering, dus eenzelfde inleg van 32 miljoen door de Achterhoek zelf en een totaalbedrag van 64 miljoen euro.
Dat geld moet worden ingezet om de Achterhoek te presenteren als ‘een experimenteerregio en voorbeeldregio voor Nederland’, zoals in de memo bij de aanvraag wordt geschreven. Mirjam Koster van de Achterhoek Board lichtte de nieuwe Regiodeal maandagavond tijdens de Achterhoek Raad toe. In de toelichting staat ook vermeld: ‘De Regio Deal Achterhoek biedt onder meer springplanken en alternatieve modellen voor de gezondheidszorg, netcongestie en energiehubs, nieuwe vormen van landbouwgebruik en mobiliteit, etc.’
Koster sprak van drie geïntegreerde pijlers: leefbare gemeenschappen, duurzame economie en sterke arbeidsmarkt. “Vanuit deze drie pijlers bieden we het Rijk meerdere springplanken aan om innovatie en brede welvaart op een hoger plan te tillen. In totaal gaat het om elf springplanken naar de Achterhoek Visie 2030. Die 64 miljoen euro is realistisch begroot”, aldus Koster.

Geen woningbouw

Aangezien woningbouw ditmaal geen onderdeel mag zijn van de nieuwe Regiodeal wordt er niet ingezet op de maximale inzet van veertig miljoen euro. De vorige deal die de Achterhoek wilde sluiten met het Rijk werd eerder dit jaar nog afgewezen. De nieuwe Regiodeal wordt voor eind oktober ingediend. Koster: “Begin 2024 is de besluitvorming door het demissionaire kabinet en in het najaar van 2024 hopen we de Regiodeal definitief te kunnen sluiten.”