Rijk van Nijmegen

NDW21 verlicht woningnood in Nijmeegse Winkelsteeg

NDW21
NDW21 © RN7
NIJMEGEN - De bouw van NDW21 (Nieuwe Dukenburgseweg 21) is bijna afgerond. NDW21 wordt een dynamische woon- en werkbuurt in Winkelsteeg, Nijmegen. Het is gecreëerd als reactie op de groeiende vraag naar flexibele en duurzame woningen in de stad. De oplevering van de woningen zal variëren per gebouw en wordt waarschijnlijk tussen mei en oktober 2023 verwacht. De totstandkoming van NDW21 komt voort uit de samenwerking tussen gemeente Nijmegen en diverse Nijmeegse woningcorporaties en is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Rijk. Laatstgenoemde helpt de snel gestegen bouwkosten van het afgelopen jaar op te vangen.
Studenten, starters, alleenstaanden, creatieve ondernemers, koppels, alle andere groepen bestaande uit twee mensen en/of mensen op zoek naar flexibiliteit, zijn bij NDW21 aan het goede adres. Het biedt alles waar deze groepen naar op zoek zijn, doordat het vooral voor hen is gemaakt.

De Pluspunten

NDW21 bevat woningen, werkruimtes en ateliers, parkeergelegenheid, openbaar groen en duurzame voordelen. Ongeveer 500 flexibele woningen zullen worden verspreid over zeven gebouwen. Het flexibele aan deze woningen is, dat de woningen verplaatsbaar zijn. Dit betekent dat ze kunnen worden verplaatst naar andere locaties, als dat nodig is. Dit biedt flexibiliteit voor zowel de bewoners als de stedelijke planning, omdat de woningen kunnen worden aangepast aan veranderende behoeften en groeiende steden.
Bij de bouw van de woningen wordt gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen, die doorgaans milieuvriendelijker zijn en een lagere ecologische voetafdruk hebben. Hierdoor wordt de impact op het milieu verminderd. Het project biedt niet alleen onderdak, maar creëert ook ruimte voor ondernemerschap en creativiteit. Naast woningen, worden er namelijk ook werkruimtes en ateliers voor creatieve ondernemers gebouwd. Hierdoor zou de NDW21 een ''levendige en inspirerende omgeving worden voor wonen, werken en sociaal samenzijn''. Deze woningen variëren in grootte van 20 m2 tot 60 m2 en zijn bedoeld voor huishoudens van één of twee personen.

De makers met een doel

De realisatie van NDW21 is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen en verschillende Nijmeegse woningcorporaties, aangevuld met andere marktpartijen. De bouw van deze bijzondere buurt begon in juni 2023 en zal naar verwachting tot begin 2024 duren. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen en Nijmeegse woningcorporaties, zoals Talis, Portaal, SSH&, en Woonwaarts. Het is ontworpen om onderdak te bieden aan jongeren, studenten, starters en mensen die dringend op zoek zijn naar huisvesting, met het doel om een inclusieve gemeenschap te creëren waar iedereen welkom is.