Arnhem en omstreken

De Blauwe Tomaat is meer dan een rijdende supermarkt: ‘Plek voor ontmoeten’

Vaste klant koopt fruit bij De Blauwe Tomaat
Vaste klant koopt fruit bij De Blauwe Tomaat © RTV Connect/ Benthe Hoogstraten
ARNHEM - De Blauwe Tomaat rijdt vijf jaar rond in de wijken van Arnhem en voorziet inwoners van gezond eten. Het is een oude SRV-bus vol geladen met brood, groente en fruit die voor een lage prijs verkocht worden. “Het begon als een droom", vertelt oprichter Loes van der Meulen.
In de afgelopen jaren zijn er steeds meer klanten bijgekomen die gebruik maken van De Blauwe Tomaat. “Het is namelijk niet alleen een plek om boodschappen te doen, maar ook om elkaar te ontmoeten", vertelt Loes. Want, naast de kratten met groenten en fruit, is er ook een tafeltje om aan te zitten en koffie en thee te drinken.
Tekst loopt verder onder de video
Zo is er nog wel meer veranderd door de jaren heen. Eerst werd het eten in de bus verkocht, maar tijdens de coronaperiode hebben ze alles buitengezet. “Dat zijn we sindsdien blijven doen", legt Loes uit. “Mensen kunnen zo veel beter zien wat we doen.” Verder is het uiterlijk van de bus aangepast. Die was eerst zwart-wit, maar is later door studenten van het Rijn IJssel College volledig gepimpt.

‘Connecties met andere mensen’

Irma is nu twee en half jaar vrijwilliger bij de Blauwe Tomaat en vindt het heel leuk om een bijdrage te leveren. “We zien veel verschillende mensen en rekenen zelfs alles nog uit op papier en dat is gewoon zo leuk", vertelt ze. De gezelligheid zorgt ervoor dat Irma er nog lang wil blijven werken.
Voor vaste klant Margje heeft de Blauwe Tomaat ook een meerwaarde. “Ik kwam hier in eerste instantie voor de lagere prijzen", licht Margje toe. “Nu is het onderdeel van mijn wekelijkse ritme en kom ik vooral voor de connecties met andere mensen.”

Stoute schoenen aantrekken

Loes kreeg het idee voor de Blauwe Tomaat tijdens haar verblijf in Engeland een paar jaar geleden. Daar werden groente en fruit met kleine schoonheidsfoutjes voor een voordelige prijs aangeboden. Ook las ze toen een artikel waarin stond dat Arnhem op nummer drie van de landelijke armoedelijst stond. Zo trok Loes in 2018 de stoute schoenen aan om groente en fruit voor iedereen toegankelijk te maken.