Rivierengebied

Culemborgse ontwerpstudio wint Benelux Enterprise Award

De trotse winnares van de Benelux Enterprise Award, Pleun van Akkerveeken
De trotse winnares van de Benelux Enterprise Award, Pleun van Akkerveeken © SRC │ Studio Pleun Interiors
CULEMBORG - De Culemborgse Studio Pleun Interiors heeft een gewilde onderscheiding in de wacht gesleept: een Benelux Enterprise Award. Eigenaresse Pleun van Akkerveeken ontving deze prijs aan het begin van deze maand in de categorie: Beste Maatwerk Ontwerper van 2023. “Voor mij echt een erkenning; ik ben er hartstikke blij mee en trots op.”
De award die de onderneemster uit de Lekstad heeft ontvangen is er één uit de categorie ‘op maat gemaakte interieurs’. “Ik houd dan ook geen voorraad. Alles is bij mij op maat en op bestelling.” Ze glundert als ze vertelt dat het haar een stuk erkenning geeft. “Het geeft me ook het vertrouwen dat ik het gewoon goed doe. Ieder huis en iedere situatie is weer anders, dus het is nooit standaard wat je bij mij aantreft.”

Geen verspilling

Pleuns showroom hangt vol met exclusieve stoffen en origineel behang om woningen in een persoonlijke stijl en dito twist in te richten. “Ik luister goed naar de wensen van mijn klanten en ik houd rekening met zowel de sfeer die mijn klanten nastreven als hun persoonlijkheid. Zo creëer ik praktische en fraaie ontwerpoplossingen die van huizen een thuis maken.” De Culemborgse interieurontwerpster maakt alles op bestelling. Dat betekent ook dat ze geen stoffen verspilt. “Ik bestel alleen dat wat nodig is. Als ik een halve meter stof over heb, dan maak ik er bijvoorbeeld een kussentje van. En er zijn twee collega-bedrijven die geregeld mijn couponnetjes komen ophalen. Ze maken daar tassen en kleding of lampenkappen van.”

Van mode- naar interieurstyling

De interieurontwerpster heeft de kunstacademie in Engeland gedaan. Daar heeft ze twaalf jaar gewoond. “Aan de overkant van de grote plas heb ik het vak geleerd. Eigenlijk ben ik afgestudeerd in de mode en heb een groot aantal jaren voor ’t modetijdschrift Marie Claire gewerkt, zowel in Amsterdam als in Londen.” Van modestyliste heeft ze op een gegeven moment de overstap gemaakt naar interieurontwerpster. “In de jaren ’90 had je nog Laura Ashley. In die stijl heb ik veel Engelse huizen ingericht. Vervolgens ben ik naar Nederland teruggekomen voor de liefde.” In 2007 is Pleun  – toen nog in Rotterdam – voor zichzelf begonnen. Sinds 2016 is ze werkzaam in Culemborg. “Eerst zat ik in het oude pand van Van Gaasbeek & Van Tiel. Daar had ik de beschikking over een naaiatelier. Sinds januari 2022 zit ik op mijn nieuwe stek aan de Beesdseweg.”
Ervaren interieurontwerpster
Pleun werkt met particuliere klanten van wie velen in oude en soms historische gebouwen wonen. “Ik houd van het maken van warme, huiselijke ontwerpen die de persoonlijke smaak van elke klant weerspiegelen.” Een van haar specialiteiten is de op-maat-gemaakte gordijnservice. “Perfectionisme is mijn specialisme,” zegt ze daarover. “Ik heb in de loop der jaren gezien dat maar weinig stylisten zelf kunnen inmeten en gordijnen kunnen leveren voor oude ramen met hun aparte maten.” Pleun vindt het heerlijk om elke dag met mooie stoffen te werken en nieuwe ideeën voor haar klanten te bedenken. “Sommigen willen hun gordijnen strak op de vloer; anderen willen het net iets hoger hebben hangen. Ik werk echt samen met de klanten. Voor advies neem ik ruim de tijd.”

Trends in de interieurbranche
Pleun ziet op dit moment een aantal trends in de interieurbranche. “Het gebruik van duurzame producten en gerecyclede of 100% natuurlijke vezels mogen zich in een stijgende populariteit verheugen. Pure linnen meubelstoffen zijn terug in de mode en we zien zelfs gordijnmateriaal gemaakt van gerecyclede pet flessen.” Mensen komen bij Pleun om de puurheid van haar stijl. “Ik houd van natuurlijke producten. Daar heb ik de afgelopen 20 jaar veel aandacht aan besteed.” Inmiddels is Studio Pleun Interiors een officieel leerbedrijf. “Stoffenkennis is een ondergeschoven kindje op de ontwerpopleidingen.”

Stagiaire

Nimeto-studente Naomi Brouwer uit Culemborg loopt op dit moment stage bij Studio Pleun Interiors. “Ik vind het hartstikke leuk hier,” vertelt ze. “Veel variatie in het werk en Pleun heeft heel veel oog voor detail. Daar leer ik veel van. Dat matcht met haar perfectionisme.” Ze merkt dat geen enkele dag in de ontwerpstudio hetzelfde is. “Er zijn altijd nieuwe uitdagingen.” Naomi ervaart het als zeer prettig dat Pleun een luisterend oor heeft. “Dat geeft me het gevoel dat ik gehoord word. Het moedigt me aan in mijn professionele en persoonlijke groei. Het is hier superpersoonlijk. Dat motiveert me enorm. Ik voel me hier als een vis in het water. Bij een groot bedrijf ben je vaak een nummer. Bij Pleun is dat totaal niet het geval.”

Ongedwongen en creatief

Studio Pleun Interiors is een klein bedrijf en de cultuur is erg ongedwongen en creatief, hoewel ze hard werken en een obsessieve aandacht voor details hebben. Ze werken de komende tijd aan twee grote projecten. De eerste is een oude boerderij die volledig wordt gerenoveerd. De tweede is een duurzaam huis dat met alleen natuurlijke milieuvriendelijke producten zal worden ingericht. “Mensen komen in eerste instantie vaak voor kleuradvies, omdat ze ‘iets nieuws’ willen en dan bijpassende gordijnen zoeken. Dat is echt mijn corebusiness. Herstofferen doe we overigens ook.” Haar ontwerpen en beslissingen zijn gebaseerd op jarenlange ervaring en persoonlijke ontwikkeling. “Dat wordt dan beloond door het vertrouwen dat mijn klanten in mij hebben. En door de Benelux Enterprise Award.”