Arnhem en omstreken

Arnhemse straat doet mee aan tv-programma: ‘Leuk project om met elkaar te doen’

Lucie Vermeulen tijdens opnames '12 straten groen'
Lucie Vermeulen tijdens opnames '12 straten groen' © privéarchief Lucie Vermeulen
ARNHEM - Arnhemse bewoners van de 4e Nijverheidstraat zijn door KRO-NCRV een jaar lang begeleid om hun straat meer kleur te geven. De straatbewoners uit de wijk Klarendal hebben samen hard gewerkt om hun straat meer te vergroenen: “De straat kon wel wat bomen en struiken gebruiken.’’
De bewoners maakten gezamenlijk een ontwerp voor hun nieuwe straat en zijn vervolgens begonnen met het vergroenen. En dat was hard nodig volgens bewoner Lucie Vermeulen. “Er lagen veel stenen in de straat waardoor het in de zomer erg heet werd", legt ze uit. Nadat de plannen concreet waren, was het tijd om tegels te wippen en nieuwe planten de grond in te stoppen.
Tekst gaat verder onder de video:
Het onkruid wieden met je buren, zorgde ook voor saamhorigheid. “Het was een leuk project om met z'n allen te doen. Je spreekt elkaar dan toch wat meer en ook op een andere manier.” Nu is het programma afgelopen en is het aan de bewoners om het groen te onderhouden.

‘Trots op de straat’

Er zijn verschillende straten aangedragen uit Arnhem om mee te doen en de 4e Nijverheidstraat is daar uiteindelijk uitgekomen. Wethouder Cathelijne Bouwkamp zegt over hun deelname: “Ik ben er trots op dat de bewoners mee hebben gedaan en dat het gelukt is om de straat te vergoenen.” Bouwkampt hoopt dat de straat uit Klarendal een voorbeeld kan zijn voor anderen inwoners die hun straat willen vergroenen.

Minder stenen, meer planten

In het nieuwe programma ‘12 straten groen’ worden twaalf versteende straten aangepakt. Het doel van het programma is om meer groen in de straat te creëren. Zo maken stenen plaats voor meer planten en bloemen. Tijdens het proces zijn de straatbewoners bijgestaan bij het door presentatoren Anita Witzier en Tim Hogenbosch en tuinexperts Anne Wieggers en Martin Stuger.
De aflevering over Arnhem is zaterdag 23 september te zien om 19.00 uur op NPO 1.