Rijk van Nijmegen
Leerlingen spijbelen om in actie te komen voor het klimaat

NIJMEGEN - Er is ophef over de keuze van het Kandinksy College om leerlingen vrij te geven van school om aanwezig te kunnen zijn bij de klimaatactie ‘Fridays for Future’ in Den Haag. Partij JA21 vindt dat hiermee te makkelijk de leerplicht wordt ontweken en dat de school zich te veel mengt in een politieke kwestie. Volgens de school is het geen verplichting of actieve aanmoediging, zij willen leerlingen de keuze geven om hun stem te laten horen.
Scholieren en leraren vanuit heel Nederland komen samen in Den Haag om in actie te komen voor het klimaat. Er is een heel programma met onder andere verschillende sprekers en workshops.
Het Kandinsky College geeft de keuze aan de leerlingen zelf. Zij vinden dat de actie ook een leerzame ervaring is, omdat de jongeren zo kunnen ervaren hoe het is om met een groep samen ergens voor te gaan en hun stem te laten horen.
Aandacht voor duurzaamheid
Met het Life Sciences programma besteedt de school aandacht aan natuur, gezondheid, wetenschap en duurzaamheid. Tijdens verschillende projecten krijgen de leerlingen kennis en informatie over deze onderwerpen, maar is er ook ruimte voor eigen standpunten en discussies. Het is dan ook geen doel voor de school om klimaatactivisten op te leiden.
Rector Joris Bovy van het Kandinsky College gaat ervan uit dat leerlingen zeggen wat ze doen: “Ik heb er vertrouwen in dat zij er echt heen gaan en niet een dagje gaan shoppen". De leerlingen moeten dan ook eerst toestemming van hun ouders krijgen en achteraf bewijs van aanwezigheid aanleveren. Daarnaast organiseerde de school een informatiebijeenkomst waarbij de leerlingen hun motivatie konden toelichten.
Spijbelen
In een video spreekt de partij JA21 zich uit over de keuze van de school. Zij vinden dat de leerplicht te makkelijk wordt ontweken en de school leerlingen laat spijbelen. De partij vindt dat leerlingen gewoon naar school moeten en moeten demonstreren in het weekend. Daarnaast vindt de partij dat de school zich te politiek uitspreekt over dit thema.
De 16-jarige Lars uit Nijmegen houdt zich bezig met kinderrechten en politiek. Hij zit zelf op het Karel de Grote College, maar vindt het heel goed dat leerlingen van het Kandinsky College niet gestraft worden voor het ‘spijbelen’. Op zijn eigen school is dat ook zo en daar is hij trots op.
Vandaag is hij niet gaan staken, vanwege een belangrijke toets, maar heeft wel andere activiteiten in Den Haag op de planning staan. “Leerlingen kunnen zelf hun verantwoordelijkheid nemen of zij het wel of niet kunnen veroorloven om te staken, je mist namelijk wel een gewone lesdag.”
“Het is belangrijk dat de jeugd hun stem laat horen, klimaatverandering gaat over ons. Wij zullen de grote gevolgen van klimaatverandering gaan meemaken. Ik vind het heel belangrijk dat wij onze stem laten horen en misschien nog wel belangrijker dat volwassenen ook naar ons luisteren”, zegt Lars.