Liemers

Mos legt raadsakkoord naast zich neer bij terugkeer in politiek Montferland

Mos legt raadsakkoord naast zich neer bij terugkeer in politiek Montferland
Mos legt raadsakkoord naast zich neer bij terugkeer in politiek Montferland © REGIO8
DIDAM - De pijn over zijn afscheid als wethouder zit er nog, maar Rob Mos keert op 5 oktober wel terug als raadslid in de gemeente Montferland. Hoewel zijn partij Helder net als Lijst Groot Montferland met vier zetels de op een-na-grootste is, rest hem na het uiteenvallen van het college een terugkeer in de oppositie.
“Ik ben wel blij dat ik mij weer volledig kan inzetten voor de inwoners, dat is uiteindelijk mijn doel”, vertelt Mos. “Niet meer als wethouder helaas, omdat een meerderheid van de raad dat heeft besloten destijds, maar dan maar als raadslid.” Mos werd eind juni ontslagen als wethouder. Waarom de gemeenteraad hem wegstuurde, terwijl drie andere wethouders wél opnieuw werden aangesteld, is voor hem nog steeds onduidelijk: “Ik verbaas mij ook over mijn voormalige collega’s in de raad, waar ik jarenlang de oppositie mee heb gevoerd. Dat zij nu zeggen: ‘Je wil te veel’. We hebben schouder aan schouder gestaan, ze kunnen onmogelijk verbaasd zijn over mij."
Nieuw voor het terugkerende raadslid is het raadsakkoord dat in mei is gepresenteerd, met punten waar de raad de komende drie jaar mee aan de slag gaat. Mos neemt het document ter kennisgeving aan. “Dat is volgens mij een afleiding van de hele manoeuvre om mij weg te sturen als wethouder”, geeft Mos aan. “Om iedereen maar op een ander spoor te zetten. Ik vind het prachtig dat het bedacht is, maar goed, ik hoef me er niet aan te committeren, want ik heb het niet getekend. En er staat volgens mij ook helemaal niet zoveel in. Ik denk dat je uiteindelijk politiek moet bedrijven zoals politiek bedacht is.”

Onderwerpen in de gemeente

De Loilenaar weet waar hij in de raad aandacht voor wil vragen, waaronder de woningbouwplannen in de gemeente: “Er zijn nog andere projecten, zoals ’s-Heerenberg Oost. Ik vind dat echt een zorgenkind. De hele discussie, wel of geen supermarkt. Voor mij staat het gewoon vast dat daar een supermarkt moet komen. Het zwembad in Didam is nog niet gerealiseerd, dus er zijn echt wel heel veel dingen, waar ik heel graag aandacht voor wil vragen. En waar ik mij volledig voor zal inzetten.”

Fractievoorzitter van Helder

Karin Straatsma is nu fractievoorzitter van de partij en zal dat na de komst van Mos in de raad ook blijven. “Karin doet het uitstekend als fractievoorzitter, dus er is geen enkele reden om dat te wisselen”, vertelt Mos. “Ik kom gewoon als raadslid en ik denk dat ik mijn handen meer dan vol heb.”