Rijk van Nijmegen

Medaille voor 3 helden van schietincident in Lent

Tjitske Postma, Nick Jansen en Laurens Houben (v.l.n.r.)
Tjitske Postma, Nick Jansen en Laurens Houben (v.l.n.r.) © RN7
NIJMEGEN - Op woensdag 13 september werd de bronzen heldenmedaille van Stichting Carnegie Heldenfonds uitgereikt. De helden, Laurens Houben, Nick Jansen en Tjitske Postma, ontvingen de welverdiende erkenning voor hun dappere acties tijdens een schietincident dat precies een jaar geleden plaatsvond in Lent.
Houben, Jansen en Postma aarzelden geen moment om in te grijpen toen een 23-jarige man zijn vriendin bedreigde met een wapen op het Laauwikpad voor Hotel Van der Valk in Lent. Terwijl omstanders om hen heen toekeken en filmden, koos het drietal ervoor hun eigen veiligheid op het spel te zetten om het slachtoffer te beschermen en de schutter te stoppen.
"Ik vind het vooral goed dat er aandacht besteed wordt aan hoe je met dit soort conflicten omgaat als die in de openbare ruimte gebeuren. Dat je daar niet alleen zit te filmen, maar ook gewoon dat je eigen verantwoordelijkheid neemt en iets doet," verklaarde Houben. Nick Jansen deelde dezelfde sentimenten en benadrukte: "Het verbaasde mij dat iedereen met de telefoon stond te filmen en niet handelde. Ik voel mij geen held, ik voel mij als iemand die aan de plicht heeft voldaan." Postma gaat zelfs de rechtszaak bijwonen, "Ik vind het belangrijk te zien dat degene die dat gedaan heeft berecht wordt en ook te zien hoe hij berecht wordt."
Het eerbetoon vond plaats in het bijzijn van familieleden van zowel het slachtoffer als de helden. Via een tolk deelde de geredde vrouw met emotie: "Ik kan niet in woorden beschrijven hoe dankbaar ik ben." Haar vader voegde daaraan toe: "Dankbaar dat onze dochter er nog is."

"Dat vraagt gewoon lef"

Burgemeester Hubert Bruls, die de bijeenkomst bijwoonde, prees de moed en het lef. "Hier stel je jezelf in het risico. Zelfs je leven in de waagschaal en dat maakt het wel echt heel bijzonder. Dat vraagt gewoon lef".
Samen met het slachtoffer speldde Bruls het drietal één voor één de speciale onderscheiding op. De Stichting Carnegie Heldenfonds, een landelijke organisatie die de nadruk legt op heldenwaardering, beloont individuen die met moedig gedrag levens redden of proberen te redden, zoals deze drie helden hebben gedaan.