Arnhem en omstreken

Gemeenten besluiten over lot dierentehuis: 'geen dieren meer redden'

Kees Keet, manager Dierentehuis Arnhem, vertelt over de gevolgen van eventuele sluiting dierentehuis
Kees Keet, manager Dierentehuis Arnhem, vertelt over de gevolgen van eventuele sluiting dierentehuis © RTV Connect/Benthe Hoogstraten
ARNHEM - Als Dierentehuis Arnhem op 1 oktober haar deuren moet sluiten, heeft dat gevolgen voor de opvang van dieren uit de regio. De dierenambulance stopt dan met rijden, waardoor zwerfdieren niet meer gered kunnen worden. Het asiel wacht nog altijd af wat de betrokken gemeenten gaan doen.
De negen gemeenten, waarin het dierentehuis actief is, komen 18 september samen om te overleggen over de situatie van Dierentehuis Arnhem. Voor het dierentehuis is het voornamelijk van belang dat de wethouder Van der Well uit Arnhem een handtekening zet onder het voortbestaan van het asiel. "Het grootste gedeelte van de dieren die wij opvangen komen namelijk uit Arnhem", verduidelijkt Paula Swenker, bestuursvoorzitter van Dierentehuis Arnhem.
Bekijk hier de reportage over het dierentehuis in Arnhem:

Wachten op goedkeuring

Dierentehuis Arnhem aan de Larensteinselaan in Velp dreigt per 1 oktober te moeten sluiten. Het huidige pand is afgekeurd door de brandweer, waardoor ze in de winter niet op die locatie mogen zitten. Hoewel de plannen voor nieuwbouw al klaarliggen, geeft het dierentehuis aan te wachten op goedkeuring van de gemeente Arnhem. “We hebben al tijden overleg gehad, maar er wordt maar geen besluit genomen", vertelt Swenker. “Alles is gereed, behalve de handtekening van de gemeente.”

'Geen dieren meer redden’

Wordt de handtekening niet gezet, dan mag het dierentehuis geen dieren meer redden en opvangen. “Ze snappen niet wat de impact is als we moeten stoppen", vertelt Kees Keet, algemeen manager van het dierentehuis. “Je zult dan misschien honden en katten zien rondlopen, want wij mogen ze dan niet meer meenemen.”
De dieren die al in het asiel zitten mogen blijven, maar de dierenambulance rijdt niet meer rond. Dat houdt ook in dat gewonde zwerfdieren niet meer gered worden. "Die liggen dan letterlijk te creperen op straat", aldus Keet. De gemeente moet in die situatie de dieren opvangen, maar hoe ze dat gaan doen weet Keet niet.
Als het aan het aan Dierentehuis Arnhem ligt wordt hun huidige gebouw gesloopt en verhuizen ze naar nieuw pand.