Rijk van Nijmegen
Uitstervende SRV-wagen onmisbaar voor vergrijsd Nederland

BERG EN DAL - In een tijd waarin de SRV-wagen voor velen een herinnering is aan 'die goede oude tijd', blijkt deze rijdende supermarkt veel meer te betekenen voor onze oudere generatie. De onschatbare waarde heeft vooral te maken met dat het ouderen in staat stelt elkaar te ontmoeten en zelf hun boodschappen te doen. De sterke afname van deze dienst zal deze klantengroep volgens supermarktdirecteur Joop Leenders dan ook diep raken.
Joop Leenders houdt met zijn wagen uit de jaren '70 de nostalgie springlevend. Hij voorspelt dat hij binnenkort een van de weinige zal zijn die deze service nog aanbiedt. "Er waren er 2500 in Nederland en nu zijn er nog maar 99 over." Leenders herkent een groeiende behoefte aan een terugkeer van de SRV-wagen. "Alles is tegenwoordig digitaal. De kleine buurtwinkels verdwijnen uit de dorpskernen, waar geen ruimte is voor grote supermarkten. Maar als ik om de hoek kom, kan ik die service wel bieden."
Moderne thuisbezorgservice kan er niet aan tippen
Voor ouderen is de SRV-wagen onmisbaar, omdat het hen het gevoel geeft zelf de touwtjes in handen te hebben. In een tijd waarin ze veel taken uit handen moeten geven, biedt deze service hen kostbare onafhankelijkheid en eigen regie over hun leven. "Ik moet al zoveel uit handen geven, dit doe ik wel zelf" noemt een bewoner van seniorenwoning Groot Berg en Dal.
In vergelijking met de bezorgservice van grote supermarktketens is er geen twijfel mogelijk: deze kan simpelweg niet tippen aan de persoonlijke benadering van de SRV-wagen.
In vergelijking met de bezorgservice van grote supermarktketens is er geen twijfel mogelijk: deze kan simpelweg niet tippen aan de persoonlijke benadering van de SRV-wagen.
Elke week verzamelt een groep ouderen zich al rondom de plek waar de wagen komt te staan. De supermarkt fungeert zo ook als een ontmoetingsplek. Een vaste klant slaat vrolijk een arm om een kennis die er ook wekelijks haar boodschappen doet en roept: "Dit is pas sociaal!"
Directeur kent klanten bij naam èn boodschappenlijst
Joop Leenders begrijpt dat zijn werk verder gaat dan enkel het afrekenen van boodschappen. Het gaat ook om het onderhouden van contact met familieleden van klanten, die specifieke boodschappen doorgeven of verzoeken om een oogje in het zeil te houden betreft de uitgaven van hun oudere familieleden. Hij kent zijn klanten bij naam èn boodschappenlijst. Voor Joop is dit meer dan werk; het is zijn passie en zijn roeping. Hij vertelt met een glimlach, "Ik krijg energie van dit werk en doe het met veel plezier."
Zijn betrokkenheid begon al in zijn jeugd, en nu heeft hij de zaak jaren geleden overgenomen, nog steeds binnen de familie. "Ik heb dochters, maar die hebben volgens mij niet dezelfde ambitie," grapt hij. Toch hoeven zijn klanten zich geen zorgen te maken; deze supermarktdirecteur blijft nog een lange tijd van Limburg tot Arnhem rondtoeren in zijn geliefde SRV-wagen.