Achterhoek

Gaanderen beleeft met Thaise schutterskoningin warmste kermis ooit

Gaanderen beleeft met Thaise schutterskoningin warmste kermis ooit
Gaanderen beleeft met Thaise schutterskoningin warmste kermis ooit © REGIO8
Gaanderen beleeft met temperaturen boven de dertig graden een tropische 152e editie van de kermis. Traditioneel vindt die altijd het tweede weekend van september plaats, maar zo warm als het nu is, is het volgens de organisatie nog nooit geweest.
“In de vijftig jaar dat ik in de organisatie zit, is dit de warmste”, bevestigt erelid Guus Schepers van schutterij St. Martinus, die aangeeft dat er de nodige maatregelen zijn genomen. “We hebben voor veel goede dingen gezorgd. Er zijn waterpunten gemaakt, er is voor schaduwmogelijkheden gezorgd en er is ventilatie in de tent. Er was veel improvisatie nodig.” Voorzitter Rob Stevens vult aan: “We hebben weleens een dag boven de 30 graden gehad, maar nog nooit een heel weekend. Het is eigenlijk een graden of 10 te warm. Als het 23 graden is, is het voor ons beter, voor de mensen beter en voor de omzet stukken beter.”
De zinderende hitte houdt de echte enthousiastelingen niet tegen. Aan het traditionele koningsschieten deden maandag 150 mensen mee. “Het is goed te doen, als je goed drinkt komt het helemaal in orde”, zegt deelnemer Esther Centen. Ondanks de warmte, is de organisatie tevreden over de kermis die nog tot en met dinsdag duurt. “We hebben een paar kleine incidentjes gehad”, zegt Schepers. “Maar wanneer je zoveel mensen op visite krijgt kan er weleens iets mislopen. Het is allemaal zeker binnen de perken gebleven.”

Thaise koningin

De nieuwe schutterskoningin werd Kanopphonn Kaemcantuek (roepnaam Koi, red.) uit Thailand. Zij was met haar vriend Jeroen Messink op de kermis en na zeven rondes schoot ze de vogel naar beneden. “Het was een taaie vogel”, vertelt Messink, die zelf na de winnares mocht schieten. Of het nog zuur is dat hij het koningsschap misgelopen is? “Nee, ik ben vooral verrast, maar ik vind het wel heel leuk. Koi zelf is ook helemaal een beetje flabbergasted. Ze weet niet wat er allemaal gebeurt.”