Liemers

Blauwalgen en tóch zwemmen: 'Genieten van laatste mooie dagen'

ZEVENAAR - Ondanks de afgegeven waarschuwing voor blauwalg in het water wordt er volop gezwommen in De Breuly bij Zevenaar. Van jong tot oud spettert erop los in het water. 'Als we ziek worden dan hebben we gewoon een dagje minder school', roept één van de kinderen.
In drie verschillende talen wordt er gewaarschuwd dat er blauwalgen zijn geconstateerd in het water. De waarschuwingen op grote gele borden langs de waterkant zijn nauwelijks te missen. Er mag wel gezwommen worden, maar jonge kinderen en ouderen kunnen 'beter een andere zwemplek kiezen', zo valt te lezen op de site waar de waterkwaliteit wordt bijgehouden.

'Echt goor!'

"Als je kijkt dan is het water gewoon echt goor. Ik vind het echt vies", vertelt een dame die ligt te zonnen op het gras. Dat er tientallen ouders en kinderen het water in duiken alsof er niets aan de hand is, begrijpt zij niet. Ze krijgt bijval van een andere zonaanbidder. "Ik waag mij er niet aan om hier te gaan zwemmen."
Tientallen ouders en kinderen trekken zich deze dagen weinig aan van de waarschuwing. Terwijl de één er niet over praktiseert om er te gaan zwemmen, spettert de ander er lustig op los, zo is te zien in de reportage van streekomroep RTV Connect.
Een oudere dame meent dat er geen enkele reden is om je zorgen te maken. Volgens haar is er geen reden om niet te gaan zwemmen met dit prachtige weer; blauwalg of niet. "Ik ben niet bang voor zoiets."
Ze merkt op dat haar gezonde levensstijl wel eens opgewassen kan zijn tegen de blauwalgen. Klachten heeft ze nog niet en dat had ze ook niet toen er eerder deze zomer blauwalgen waren geconstateerd in dezelfde recreatieplas. "Misschien heb ik genoeg weerstand. Ik eet elke dag groente en fruit, vooral hier uit de streek."

'Bouw een openluchtzwembad'

Volgens sommigen is het de hoogste tijd dat er in Zevenaar wordt gepraat over het bouwen van een openluchtzwembad. "Zoals in Rheden. Dan heb je zekerheid van schoon zwemwater."