Achterhoek

Swim to Fight Cancer Achterhoek gaat voor absolute recordeditie in Braamt

Swim to Fight Cancer Achterhoek gaat voor absolute recordeditie in Braamt
Swim to Fight Cancer Achterhoek gaat voor absolute recordeditie in Braamt © REGIO8
Zwemplas Stroombroek bij Braamt is zondag het decor van de vierde en grootste Achterhoekse editie van Swim to Fight Cancer. Met meer dan vierhonderd deelnemers en een stralend zonnetje belooft het een mooie dag te worden, mét een absolute recordopbrengst in het vooruitzicht voor onderzoek naar kanker.
“De goden zijn ons zeer gunstig gezind op dit moment”, zegt een stralende Margot Verhagen van de organisatie. “We hebben bijna elke editie wel gedoe gehad, ik ben zó blij dat het nu mooi weer is en dat een recordaantal deelnemers zich heeft ingeschreven. Het is waanzinnig.” Vanwege het zomerse weer wordt er ook het nodige publiek verwacht. “We hebben wel een aantal fusten bier meer besteld”, vertelt mede-organisator Jeroen van Ree lachend. “We rekenen op veel bezoek, het wordt een mega-evenement.”
Het doel van Swim to Fight is om geld op te halen voor de bestrijding van kanker. De organisatie hoopt op meerdere tonnen, mede door de inzet van de familie van een voormalig deelnemer. “Dat doen ze binnen Team Chantal”, legt Verhagen uit. “Chantal was ons teamlid en zij is vorig jaar overleden. Haar familie heeft besloten om het bedrag te verdubbelen tot een maximum van 50.000 euro. Als zij 50.000 euro binnenbrengen, verdubbelen ze het dus tot 100.000 euro. Daar word je stil van...”

‘Je komt anders uit het water’

Van Ree werd zelf drie keer geconfronteerd met de ziekte. Nu is hij onderdeel van de organisatie, maar als deelnemer raakte Swim to Fight Cancer hem diep. “Dat doet wat met je, je komt niet zonder tranen het water uit”, zegt de Doetinchemmer. “Dat zie je ook als mensen uit het water komen en je aan de kant staat. Ze gaan met veel praatjes het water in en ze komen er redelijk stil uit. Tót ze zich realiseren dat ze een flinke afstand gezwommen hebben, dan is het feest.”

Verhagen neemt afscheid

Voor Verhagen, sinds het begin in 2017 betrokken, is het de laatste editie als organisatie. Doetinchemmer Sjoerd Weikamp neemt haar taken over, waarbij Stroombroek de vaste locatie wordt van Swim to Fight Cancer Achterhoek en er een uitgebreidere organisatie moet komen. Maar eerst duikt Verhagen zelf zondag voor het laatst als organisator het water in: “Ik ga het vast niet droog houden, dat lukt me nu al bijna niet. Ik ben heel trots en blij.”

Live op REGIO8

Radiozender REGIO8 besteed zondag uitgebreid aandacht aan het Swim to Fight Cancer Achterhoek. Van 12.00 tot 17.00 uur is er een live-uitzending met schakelingen naar het zwemevenement bij Stroombroek. De uitzending wordt gepresenteerd door dj Jos van Elst. Balthazar van Puffelen is als verslaggever aanwezig in Braamt.