Arnhem en omstreken

Jongeren met hulpvraag geven muur in Arnhem metamorfose

Jongeren bekijken de muurschildering
Jongeren bekijken de muurschildering © Benjamin Beernink
ARNHEM - De zijmuur van Het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem heeft een complete metamorfose ondergaan. Het pand, gelegen aan de Velperweg, is in het verleden meerdere keren bespoten met graffiti. Zowel medewerkers als cliënten van COBA-begeleiding, ook gelegen aan de Velperweg, hebben samen met buurtbewoners de muur een opknapbeurt gegeven.
Het initiatief kwam van één van de begeleiders van de organisatie die kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar helpt met een hulpvraag. ‘’Naast dat ik hier werk als persoonlijk begeleider, ben ik iemand die graag dingen maakt in mijn vrije tijd. Of met de kinderen en jongeren die hier zijn. Dan wel op papier of op een schildersdoek. Het liefst op een muur. Wij kijken uit op de zijgevel van het Wijnmuseum en in mijn optiek liet dat voorheen heel wat te wensen over. Toen dacht ik: dat kan iets heel leuks en moois worden.’’
Vervolgens trok de persoonlijke begeleider van COBA de stoute schoenen aan en benaderde diverse partijen. Zowel voor financiële steun maar ook om praktische hulp te krijgen. De directeur van het museum, Marcel Donders, was direct enthousiast en vond het een ‘’superleuk idee’’. Naast het Wijnmuseum heeft ook het naastgelegen Sportlokaal zijn betrokkenheid getoond en de buurt mocht laten weten hoe zij het voor zich zagen.
Nadat er van meerdere partijen een akkoord was, heeft Jonah een ontwerp gemaakt dat hij vervolgens groot op de muur heeft nagemaakt. ‘’Vanaf dat moment was het een grote kleurplaat. Voornamelijk de kinderen en jongeren die bij ons zorg ontvangen, hebben geholpen met het inkleuren. Dat zijn er een stuk of dertig geweest. Er zijn ook buurtbewoners geweest die ook een stukje hebben ingekleurd’’. Jonah omschrijft de muurschildering als een collage van dingen die bij die bedrijven of organisaties zijn terug te zien. ‘‘Je ziet een paar sportelementen van het sportlokaal, een fles wijn van het Wijnmuseum, maar ook heel veel activiteiten die wij bij COBA-begeleiding doen’’.
Vissers kijkt erg positief terug op het maakproces met de kinderen: ‘’‘Veel kinderen hebben heel enthousiast meegedaan en hebben heel veel werk verzet. Ik heb heel veel blije gezichten gezien. En ik hoop dat iedereen die eraan meegedaan heeft trots is’’. Ook de directeur van het Wijnmuseum is ‘’blij verrast’’ door het resultaat. Hij hoopt nu geen last meer te krijgen van graffitispuiters.