Achterhoek

Susie uit Nieuw-Dijk wil moeder helpen aan huis in Spanje

Susie uit Nieuw-Dijk wil moeder helpen aan huis in Spanje
Susie uit Nieuw-Dijk wil moeder helpen aan huis in Spanje © REGIO8
Susie Bosveld uit Nieuw-Dijk is al ongeveer vier jaar aan het sparen om de wens van haar moeder in vervulling te laten gaan: het hebben van een eigen huis. Ze verkoopt daarvoor zoveel mogelijk van haar eigen spullen en werkt meer dan 55 uur per week. Al het verzamelde geld moet zorgen voor een koophuis in Spanje, omdat moeder Andrea Lamers zich niet meer thuis voelt in Nederland, mede door haar gezondheid.
"In Nederland is het gewoon te duur en niet altijd warm", vertelt Bosveld. "En Australië is ook te duur om naartoe te gaan, omdat daar de loonkosten veel hoger zijn. Dus ook de prijs van een koophuis en zo kwamen we in de zoektocht bij Spanje terecht." Haar moeder geeft aan veel last te hebben van astma in Nederland. "Daardoor hoest ik veel, zeker als het koud is", vertelt Lamers. "Dus we zoeken een land waar het warm is."
Moeder en dochter leefden tot vijf jaar geleden in armoede. Hoewel Bosveld wel werk heeft, leven ze op dezelfde manier als toen, om iedere euro te kunnen sparen voor het droomhuis. "Sinds 2019 heb ik een baan, maar voor het huis in Spanje hebben we iedere euro nodig dus we leven zo zuinig mogelijk, zoals we toen ook deden. Niet naar de kapper gaan, tweedehands kleding kopen en we verkopen 70 procent van de spullen uit huis. Ik ga regelmatig naar een rommelmarkt."

Rescue dieren

Susie en haar moeder wonen samen met meerdere 'rescue dieren' uit het buitenland. De dieren betekenen veel voor ze en zullen ook emigreren naar Spanje. "Zij hebben mij geholpen met mijn depressie, zonder de dieren en mijn dochter was ik niet meer hier geweest", vertelt Lamers. "Ze zijn alles voor ons", geeft Bosveld aan. "Ze zijn een deel van onze familie. Mijn moeder, ik en de dieren."

Huizen bekijken in Spanje

In oktober gaat Susie Bosveld naar Spanje om te kijken naar woningen. Moeder en dochter hopen dat ze binnen twee jaar een huis hebben gevonden. "Als je heel veel geld hebt kun je zo een huis kopen, maar ons budget is laag. We hebben wel al twee makelaars en die zeggen allebei dat het te doen is. Dus gewoon eventjes geduld hebben", vertelt Lamers. Bosveld geeft aan dat ze graag een huis hebben gevonden voordat haar moeder met pensioen gaat. "Dan kan ze ook rondkomen van haar eigen geld. In oktober over twee jaar gaat ze met pensioen, dus dan hopen wij dat wij dat huisje hebben ingericht en dat ze daarheen kan verhuizen."
Foto: REGIO8