Rijk van Nijmegen

Nijmeegs nachtburgemeesterschap terug naar één persoon

v.l.n.r.: Arjan Rottier, Celia Okoro en Thijs Custers
v.l.n.r.: Arjan Rottier, Celia Okoro en Thijs Custers © Nachtburgemeester Nijmegen
NIJMEGEN - De functie van nachtburgemeester in Nijmegen is opnieuw aangepast. Nadat begin dit jaar werd aangekondigd dat dit ambt voortaan gedeeld zou worden onder drie personen, wordt dit nu met onmiddellijke ingang teruggedraaid naar één persoon.
Arjan Rottier, Celia Okoro en Thijs Custers maakten op 1 maart jongstleden bekend het stokje over te nemen van voormalig nachtburgemeester Cees de Beer. Onder het motto “Old city, young vibe”, was het hun doel om de stad bruisend en energiek te houden. Toch heeft het trio in juni van dit jaar gezamenlijk besloten om verder te gaan met één nachtburgemeester. Vanaf heden is Celia Okoro de nachtburgemeester van Nijmegen.
In een verklaring laten de drie weten: "Dit besluit komt voort uit ons gezamenlijke streven naar effectiviteit en eenheid in onze missie om de nachtcultuur van Nijmegen te ondersteunen, versterken en verbreden. Deze nieuwe stap betekent geen definitief einde in de samenwerking tussen deze drie-eenheid, maar eerder een verschuiving naar nieuwe manieren om te werken aan ons gezamenlijke doel van een levendige, diverse en inclusieve nachtcultuur."

Het ambt

Nachtburgemeester is een titel voor iemand die een toonaangevende of ondersteunende rol speelt in het nachtleven van een bepaalde gemeente. De Rotterdamse dichter Jules Deelder kreeg de titel als eerste in de jaren '70 en aanvankelijk nog als bijnaam. In Nijmegen kennen we dit begrip sinds 2010, toen Doro Krol aantrad als eerste Nijmeegse nachtburgemeester.
In Gelderland zijn er slechts twee andere steden met een nachtburgemeester. Dat zijn Doetinchem, sinds 2011 en met ingang van februari 2023 heeft ook Wageningen een nachtburgemeester.