Achterhoek

Marèl uit Eibergen wil bokkenvlees promoten met 'de bokkenbal'

Marèl uit Eibergen wil bokkenvlees promoten met 'de bokbal'
Marèl uit Eibergen wil bokkenvlees promoten met 'de bokbal' © REGIO8
Op het melkgeitenbedrijf van de familie Tuinte in Eibergen hebben ze een nieuwe toevoeging aan de werkzaamheden. Sinds enkele maanden produceert Marèl Tuinte de bokbal, een bitterbal van bokkenvlees. Ondanks dat het vlees van de mannelijke geiten nog niet heel populair is in Nederland, vallen de snacks wel in de smaak.
“Ze gaan best wel goed en ik denk niet dat ik mag klagen”, aldus initiatiefnemer Marèl Tuinte. “Ik ben eigenlijk best tevreden over de afzet. Mensen vinden het lekker en ze proeven de bok helemaal niet. En zo vinden ze het toch leuk om te proberen.” Naast dat de Eibergse borrelhap lekker is, zitten er volgens Tuinte nog enkele andere voordelen aan het eten van bokkenvlees: “Het heeft een laag cholesterolgehalte ten opzichte van ander vlees en het is hoog aan ijzer en eiwit.”
Voordat ze op de Eibergse boerderij aan de slag gingen met de bitterbal, werden de bokken vooral geëxporteerd voor de slacht naar Oost-Europa. Marèl hoopt dat haar bitterballen zorgen voor een omslag. “Ik hoop dat de bokken populairder worden in Nederland, zodat ze hier worden afgezet”, schetst Tuinte. “Zo kunnen de bokken hier blijven en hoeven ze niet zo ver te reizen. Dan kunnen ze ook ouder worden, want ze worden nu jong geslacht.”

Ook in de supermarkt?

Voorlopig zijn de bitterballen alleen te verkrijgen bij boerderijwinkel Boerenzuivel in Eibergen. Of ze straks ook in het vriesvak van de grote supermarktketens liggen? “Dat weet ik niet”, geeft de Achterhoekse initiatiefnemer aan. “Wel in de landelijke boerderijwinkels. Ik hoop dat het goed gaat lopen en steeds groter wordt.”