Achterhoek

Café Baan in Geesteren blijft behouden dankzij jong horecastel

Café Baan in Geesteren blijft behouden dankzij jong horecastel
Café Baan in Geesteren blijft behouden dankzij jong horecastel © Café Baan
GEESTEREN - Café Baan in Geesteren heeft nieuwe eigenaren gevonden, waarmee deze laatste voorziening in het dorpje kan blijven bestaan op het moment dat de huidige eigenaren met pensioen gaan. Per 1 oktober wordt de 150 jaar oude horecagelegenheid overgedragen aan Julia van der Weide en Quinten van Zanten uit Borculo.
"Een veel beter scenario had ik me niet kunnen bedenken", reageert Maarten Steinkamp op de overname. Hij kocht het pand eerder aan om te voorkomen dat het verloren zou gaan en is samen met de huidige eigenaren, Hans en Jacqueline Tuenter, de zoektocht naar nieuwe eigenaren gestart. Die hebben ze gevonden in Julia en Quinten uit Borculo. Quinten liep eerder tijdens zijn horecaopleiding al stage bij Baan. "Ik heb zelden zo'n gedreven stel gezien", vertelt Steinkamp. Hoewel de nieuwe eigenaren veel horecaervaring hebben, is het runnen van een bedrijf nieuw voor ze. "Maar je kunt beter iemand hebben met minder ervaring en een geweldige passie dan iemand met veel ervaring en geen energie", aldus Steinkamp. Julia en Quinten zijn momenteel op vakantie en daarom niet beschikbaar voor een reactie. "Nu kunnen ze dat nog", vertelt Steinkamp lachend. "Als eigenaren van een horecagelegenheid zit dat er voorlopig niet meer in."
Naast dat Hans en Jacqueline de twee wegwijs maken en ze financieel ondersteund worden door Steinkamp, kan het jonge stel ook rekenen op steun uit eigen kenniskring en inwoners van Geesteren. "Ze hebben hier veel vrienden en iedereen heeft zoiets van 'we gaan jullie helpen'", laat de eigenaar van het pand weten. "Dit is hun allergrootste droom en als je groots droomt gebeuren er soms grote dingen." Toch was het niet vanzelfsprekend dat het jonge stel Baan over zou gaan nemen: "We zijn in de gesprekken ook kritisch geweest, maar de twee waren zo gedreven. Met de juiste instelling en passie kom je een heel eind, en deze twee hebben dat."

Ook wonen in Geesteren

Julia en Quinten gaan niet alleen in Geesteren werken, ze nemen ook intrek in de woonruimte boven de horecagelegenheid. Hans en Jacqueline zijn blij met het stel, dat volgens hun de rol van café Baan voor Geesteren goed begrijpt. De huidige eigenaren gaan eind dit jaar met pensioen, maar maken Quinten en Julia wegwijs en willen de opvolgers helpen waar nodig. Ook Geesteren is blij met het jonge stel. "Wat je op Facebook leest en wat ik in het dorp hoor, is dat iedereen heel blij is dat Baan behouden blijft", vertelt Steinkamp. "En dat het twee lokale ondernemers zijn die het overnemen."

Niet alle kandidaten even geschikt

Op het bericht dat Hans en Jacqueline Tuenter op zoek waren naar nieuwe eigenaren voor café Baan reageerden verschillenden kandidaten, onder wie mensen met ambitie voor een Chinees take-away restaurant. "Precies waar we niet naar op zoek waren", zegt Steinkamp lachend. "Niet alle kandidaten wilden Baan behouden voor Geesteren, maar gelukkig was er ook een groot aantal dat de boodschap wel had begrepen."