Liemers

Ook Zevenaar neemt proef op de som met statiegeld experiment

De doneerring
De doneerring © RTV Connect
ZEVENAAR - Nadat de doneerring in Duiven nog niet echt een succes lijkt, gaat de gemeente Zevenaar nu ook overstag. De gemeente plaatst acht doneerringen om rondslingerend zwerfafval te verminderen. Op acht verschillende plekken in de gemeente zijn deze ijzeren platen, met gaten, te vinden bovenop de openbare prullenbak.
Sinds 1 april betaal je 15 cent statiegeld voor kleine flesjes en blikjes. Na deze invoering van het statiegeld merkt de gemeente Zevenaar dat de plakkerige blikjes nog steeds op straat of in de prullenbak belanden. Met de komst van de doneerring wil de gemeente Zevenaar dit beperken.
De doneerringen zijn gratis aangevraagd door de gemeente Zevenaar. Ze zijn bedoeld voor het doneren of juist meenemen van plastic flesjes en blikjes met statiegeld. De inwoners van Duiven moesten wennen aan het idee en ook de inwoners van Zevenaar stoppen het liever 'in eigen zak'.
“Ik kan amper mij eigen boodschappen betalen”, vertelt een vrouw in Zevenaar. De meeste doneerringen staan dichtbij supermarkten of sportplekken. Bij de Jumbo in de wijk de Zonnemaat staan twee prullenbakken met beide een doneerring.

‘Het loont wel’

In de video van RTV Connect valt te zien dat niet iedereen ondersteboven is van het idee. Zo levert iemand liever het plastic en blik in voor de eigen portemonnee. “Ik besteed het liever aan mijn kinderen.” Maar zo is er ook al iemand die gretig gebruik heeft gemaakt van het zwervende afval: “Ik heb er al zo’n 20 euro aan verdiend, dus het loont wel!”
Mensen die op zoek zijn naar een plastic flesjes en blikjes om zo een zakcentje te verdienen, zouden dankzij de doneerringen niet meer door het afval hoeven te wroeten. Wethouder Stef Bijl ziet dit als een oplossing: “Het gaat om die mensen die het niet nodig hebben en het aan een ander kunnen geven. We zien dat er nog heel veel blikjes in de struiken terecht komt.”

Geen specifieke doelgroep

Het doel van de doneerring is volgens de gemeente niet alleen schonere straten, maar vooral ook om een steentje bij te dragen bij het sociale aspect. Toch is het niet duidelijk voor wie de doneerring precies bedoeld is. Volgens de bedenker van het concept van de DoneerRing is er namelijk geen specifieke doelgroep. “Iedereen denkt meteen aan daklozen, maar kinderen verzamelen ook de flesjes om hun zakgeld een beetje aan te vullen", vertelde bedenker Matthijs Jasper eerder aan RTV Connect over de doneerring in Duiven.

Meerdere gemeentes

De gemeente Zevenaar is een van de achttien gemeentes die de doneerringen hebben geïnstalleerd. De statiegeldbeugels zijn ook in de gemeentes Arnhem en Duiven geplaatst, maar wel minder dan in Zevenaar. Het initiatief om de ringen te plaatsen is ontstaan vanuit een idee uit de gemeenteraad over het verminderen van straatafval.