Achterhoek

Spitsuur op gemeentehuis door voorwerpen van Zwarte Cross

Spitsuur op gemeentehuis door voorwerpen van Zwarte Cross
Spitsuur op gemeentehuis door voorwerpen van Zwarte Cross © REGIO8
Op het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde zijn de afgelopen dagen honderden gevonden voorwerpen van de Zwarte Cross binnengebracht. Het gaat om meer dan driehonderd artikelen, een vergelijkbaar aantal met voorgaande jaren.
“Er is ontzettend veel binnengekomen”, zegt Inge van den Broek namens Oost Gelre. “Maandag hebben we twee boxen binnengekregen, dinsdagochtend stond de rest van de gevonden voorwerpen er.” Er zijn onder meer sieraden, bankpasjes, portemonnees en sleutels gevonden. Alle artikelen worden op de website iLost gezet. Mensen kunnen daar aangeven als ze hun spullen zien staan. Als ze aantonen dat het daadwerkelijk van hun is, kunnen burgers de objecten ophalen.
Volgens Van den Broek zijn er dit jaar opvallend veel rijbewijzen verloren op het festivalterrein. “Die mogen wij helaas niet teruggeven, die sturen wij allemaal naar de RDW”, legt de medewerker van de gemeente uit. “Die beslist of een rijbewijs teruggebracht wordt naar de gemeente van herkomst. Dat is er afhankelijk van of jij als burger je rijbewijs al als vermist hebt opgegeven. Dan wordt het rijbewijs vernietigd.”

Geen vogelkooien

Echt bijzondere voorwerpen zijn er niet binnengekomen. In het verleden wel, zo weet Van den Broek nog dat er een vogelkooi werd gevonden: “Dat was denk ik nog voor corona. In die kooi hadden zeker een aantal jaar vogels gezeten, dus dan kan je wel bedenken hoe die eruit zag. Dat was wel een bijzonder voorwerp, die kooi is nooit opgehaald. Maar dit jaar zijn er geen gekke voorwerpen binnengekomen.”

‘Behoorlijk druk’

Oost Gelre moet spullen met een waarde van meer dan 450 euro een jaar bewaren. Objecten met minder waarde blijven drie maanden liggen. Of er al veel voorwerpen worden opgehaald? Het is behoorlijk druk”, verzucht Van den broek. “We hebben dinsdag met man en macht alle voorwerpen geordend en geregistreerd, en ondertussen komen de appjes, mailtjes en verzoeken via ILost binnen.”