Arnhem en omstreken

Arnhemse villawijk verandert in woonwijk

Een van de lege kavels in de Villawijk Gaardenhage
Een van de lege kavels in de Villawijk Gaardenhage © RTV Connect
ARNHEM - De kavels die na 15 jaar nog niet verkocht zijn in de Arnhemse villawijk Gaardenhage, worden nu onderverdeeld in kleinere stukken grond. De krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat de gemeente Arnhem creatief is gaan nadenken over de kavels in de wijk Rijkerswoerd. Ondanks dat de bewoners bezwaar indienden, heeft de Raad van Staten besloten dat de gemeente gewoon door mag gaan met de bouwplannen. Deze grote kavels worden nu opgedeeld in kleinere stukken.
“In de afgelopen 15 jaar hebben we door de grootte van de kavels gemerkt dat het heel lastig was om te verkopen”, legt wethouder Cathelijne Bouwkamp uit. “We zitten in een wooncrisis en dat betekende dat we het op een andere manier wilden doen.” De gemeente hoopt in het najaar te beginnen met de verkoop van onder meer de kleinere kavels.
“Het gaat dus voor de duidelijkheid over kleine kavels met kleine woningen”, benadrukt Bouwkamp. De woningen worden maximaal 60m2, en zijn bedoeld voor 1 á 2 persoons huishoudens. “Er komt ook een samenbouw mogelijkheid voor senioren waarbij 8 of 12 woningen op één kavel worden gerealiseerd.” Maar er kunnen ook woningen voor meerdere generaties worden gebouwd, “Denk dan aan drie woningen op één kavel.”

‘Vinkje burgerparticipatie’

Rien Boonen woont in de wijk en is niet blij met hoe de gemeente de situatie heeft aangepakt. De gemeente heeft een aantal sessies georganiseerd om de buurt te betrekken, maar dat is volgens Boonen alleen maar geweest voor het ‘vinkje burgerparticipatie’. “Dan werd er een plan gepresenteerd, daar was commentaar op maar in het nieuwe plan was het totaal iets anders wat niet aansloot op het gegeven commentaar”, legt Boonen uit.
Ook buurtbewoner Bob Nijhuis vindt het ‘heel erg jammer’ dat het op deze manier gegaan is: “We hadden graag wat minder huizen gehad", maar de wethouder wilde graag iets anders. "Bouwkamp staat achter haar besluit", zegt Nijhuis. "We hebben uitgebreid met elkaar gesproken en heel lang ook, en dit is de uitkomst daarvan", aldus Bouwkamp.

‘Hadden graag een ander resultaat gezien’

Nijhuis laat weten de situatie te moeten accepteren. “Ik snap ook wel dat er een knoop doorgehakt moet worden en je kan het niet iedereen naar de zin maken. Maar we hadden graag een ander resultaat gezien, maar het is niet dat wij niets in onze buurt willen. Volgens Nijhuis heeft de gemeente zich achter wet- en regelgeving verscholen: "We wilden mee denken maar dat werd niet op prijs gesteld."
Inmiddels zijn er volgens Bouwkamp 400 geïnteresseerden in de kavels: “Dat is heel veel en dat verbaast ons niet want we weten dat de woningnood heel groot is in Arnhem.”