Achterhoek

Montferland koopt grond voor woningbouw en nieuwe weg in Didam

Montferland koopt grond voor woningbouw en nieuwe weg in Didam
Montferland koopt grond voor woningbouw en nieuwe weg in Didam © REGIO8
Montferland wil ruim elf hectare grond kopen aan de rand van Didam, ten noorden van de eerder aangekochte grond tussen de Van Rouwenoortweg en de Heeghstraat, voor ruim 2,6 miljoen euro. Op het stuk grond moeten woningen komen en een ontsluitingsweg met de N813.
Montferland wil in totaal 575 nieuwe woningen toevoegen aan Didam. Een deel hiervan willen ze realiseren op het beoogde stuk grond dat nu nog te boek staat als Didam-Noordoost. De gemeenteraad moet nog instemmen met de aankoop van de grond. Mocht de grond aangekocht worden door Montferland, dan willen ze buurtbewoners een stem geven in de ontwikkeling van de nieuwe wijk. "Omwonenden mogen meedenken hoeveel, hoe en waar ze de nieuw te bouwen woningen op het perceel indelen", aldus wethouder Gerard Nijland.
De ontsluitingsweg naar de N813 moet er komen omdat omwonenden verkeersoverlast hebben door het bouwverkeer dat bezig is in de nieuwe wijk tussen de Van Rouwenoortweg en de Heeghstraat, Didam-Oost. De grond voor deze wijk werd eerder door de gemeente aangekocht. In deze nieuwe woonwijk komen 140 nieuwe woningen. De overlast kwam naar voren tijdens participatiebijeenkomsten over de plannen voor woningbouw in Didam, op de eerder aangekochte gronden.

Montferlanders voorrang

De gemeente wil dat haar inwoners voorrang krijgen bij de verkoop van de nieuwe huizen. "De kavels die wij zelf uitgeven hebben een zelfbewoningsplicht voor 3 jaar", geeft de wethouder aan. "Hiermee voorkomen we dat beleggers kavels opkopen en de woningen voor hoge prijzen doorverkopen of duur verhuren."