Arnhem en omstreken

Symbolische euro voor 'Liemerse kathedraal' van de baan: 'Een hard gelag'

Pieter-Jan Buhler voorzitter van Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen voor de maquette
Pieter-Jan Buhler voorzitter van Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen voor de maquette © RTV Connect
GROESSEN - De Andreaskerk in Groessen die voor een euro zou worden verkocht, gaat nu waarschijnlijk over de toonbank voor een commerciële prijs. Dat besloten het bisdom en de parochie. De stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen die van plan was de kerk te kopen zegt 'teleurgesteld' te zijn over dit besluit.
In de volksmond wordt hij ook wel de kathedraal van de Liemers genoemd. De Andreaskerk werd nog geen 100 jaar geleden uitgebouwd, omdat er té weinig plek voor de kerkgangers van Groessen was. Nu sluiten de deuren voor de diensten en werd de stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen in het leven geblazen. Zij maakten drie jaar geleden een plan voor de kerk en mochten het godshuis overnemen voor één symbolische euro.
De voorwaarden van het bisdom en de parochie zijn ‘ineens’ veranderd, volgens Pieter-Jan Buhler voorzitter van de stichting. “Nu wordt de kerk waarschijnlijk voor een commerciële prijs verkocht.” De parochie heeft volgens Buhler ‘met de inzichten van nu’ toch de koers veranderd. De voorzitter heeft geen idee over wat voor bedragen dit gaat. “Het is wat de gek er voor geeft, maar wij kunnen dat niet betalen."

Bowlingbaan of zwembad

Nu is het afwachten wanneer de spreekwoordelijke kogel door de kerk gaat, maar Buhler ziet het niet zitten dat er een bowlingbaan of een zwembad in de kerk komt. De stichting wil graag dat die een maatschappelijke functie krijgt, zoals een judo- of dansvereniging. “Wij gaan gewoon door met onze plannen, los van wat de parochie en het Bisdom er van vinden, en zoeken zelf ons eigen pad.
Studenten van de opleiding binnenhuisarchitect aan de HAN hadden al gekeken wat er allemaal mogelijk was voor de kerk. “Omdat het een rijksmonument is zit je aan allemaal regels verbonden”, legt Buhler uit. “Nu zijn we met het 'box in box' principe gekomen, wat inhoudt dat er in de kerk meerdere verdiepingen worden gebouwd."

'Hard gelag'

Het parochie bestuur laat weten niet te willen reageren op de situatie. Zij hebben al meerdere kerkdeuren in de Liemers gesloten en verkocht voor de symbolische één euro. “Wij namen daar een voorbeeld aan”, vertelt Buhler. De parochie liet aan de stichting weten dat het drie jaar geleden is dat de kerk moest sluiten en nu vinden ze dat ze een commerciële prijs moeten vragen. Buhler: "Ja, dat vinden wij een hard gelag."