Rivierengebied

Ultimatum voor Lingecollege, anders onderwijs 'verstorende' acties

Lingecollege lyceum locatie aan de Heiligestraat in Tiel
Lingecollege lyceum locatie aan de Heiligestraat in Tiel © SRC
TIEL - Als het aan de Algemene Onderwijsbond (AOb) ligt moeten de bestuurder en directeuren van het Lingecollege per direct op non-actief gesteld worden. Volgens hen staat de sociale veiligheid ernstig onder druk. De bond wil ook een onafhankelijk onderzoek. Voor 28 juli moeten deze eisen zijn ingewilligd, anders volgen er acties direct na de zomervakantie.
“De situatie is onhoudbaar. Het is geen ongewenst bermbrandje, de school staat in de fik”, zegt AOb-rayonbestuurder Philippe Abbing die samen met collega Mark van Essen de ultimatumbrief opstelde. De brief volgt op een periode van bijeenkomsten met leden, overleggen en online peilingen. “Het schoolbestuur moet voor 28 juli een concreet plan op tafel hebben liggen dat aansluit bij de eisen van de werknemers”, laat  Abbing weten.
Bij het Lingecollege is veel onrust en de sociale veiligheid staat hevig onder druk, zo schrijft de rayonbestuurder in de ultimatumbrief. Grote groepen medewerkers voelen zich niet veilig om kritisch te zijn of zich uit te spreken. ‘Het onderwijs lijdt hieronder’, zo schrijft de rayonbestuurder in de brief. ‘De werkomstandigheden zijn niet meer normaal en onhoudbaar geworden.’

Twee eisen

Op 23 juni werd bekend dat bestuurder Toine Schinkel opstapte. De Gelderlander berichtte later dat hij zijn werk nog thuis uitvoert. Eén van de eisen van de bond is dat Schinkel volledig op non-actief wordt gesteld. Net als de tweekoppige directie. Een interim-bestuurder zonder banden met de raad van toezicht moet aan het werk, de medezeggenschapsraad(MR) moet hierover mee beslissen.
Een tweede eis is een plan voor een onafhankelijk onderzoek naar de sociale onveiligheid. Het onderzoeksbureau dat dit gaat uitvoeren moet door zowel de medezeggenschapsraad, bestaande uit personeel en ouders, als de raad van toezicht worden voorgedragen. Bij het onderzoek moeten medewerkers anoniem hun verhaal kunnen doen.

Acties direct na de zomervakantie

Komt het schoolbestuur niet voor 28 juli 12.00 uur met een plan, dan volgen er acties. Het gaat dan om acties direct na de zomervakantie waarbij het onderwijs verstoord zal worden. Abbing hoopt dat deze acties niet nodig zullen zijn, maar acties zonder consequenties zijn er al geweest. “De raad van Toezicht moet nu goed aan de slag en het betrekken van de MR is essentieel. Er zijn al stappen gemaakt, maar steeds lijkt het te stagneren”, aldus Abbing.

Teamleider de wacht aangezegd

Medewerkers van het Lingecollege schakelde een aantal weken geleden de bond in. De school heeft vier locaties en volgens de AOb rayonbestuurder begon de onrust vooral bij de mavo-afdeling en het lyceum, maar er hebben zich inmiddels ook meerdere medewerkers van de andere twee locaties ‘aangesloten’.
Eén van de oorzaken waardoor het personeel van het Lingecollege op slechte voet met het bestuur staat komt doordat een teamleider van de mavo de wacht werd aangezegd, zo blijkt uit een eerdere petitie van werknemers die gehouden werd eind mei. Die petitie werd door zo’n honderd mensen getekend en daarin staat volgens de AOb onder meer dat het personeel het ‘stuitende' gedrag van het bestuur naar het personeel’ zat is.
Ook verwijzen ze naar het uitblijven van een verbeterplan naar aanleiding van het medewerkerstevredenheidsonderzoek dat negatief uitpakte voor het bestuur en directie.
Ondertussen is een nieuwe petitie opgesteld waarin het vertrouwen in de raad van toezicht is opgezegd. De aanpak van de problematiek gaat moeizaam en traag, te traag voor veel werknemers van het Lingecollege.