Arnhem en omstreken

Lucht van Parenco blijkt volgens GGD ongezond

Papierfrabriek Smurfit Kappa Parenco
Papierfrabriek Smurfit Kappa Parenco © RTV Connect
RENKUM - Parenco in Renkum voldoet aan de regels die de provincie Gelderland stelt aan de luchtkwaliteit rond de papierfabriek. Dat blijkt uit een onderzoek van Royal Haskoning DHV. Ondanks dat de fabriek aan de regels voldoet, noemt de GGD Gelderland Midden de geurhinder 'ongezond'.
Het onderzoek van Royal Haskoning DHV richtte zich op verschillende onderdelen van het bedrijf. Het kijkt vooral naar de op milieu gerelateerde aspecten, zoals geluid, geur, maar ook zeer schadelijke stoffen en trillingen. De GGD Gelderland Midden kijkt daarnaast naar de luchtkwaliteit rond de fabriek. Uit dat onderzoek blijkt dat 20% van de 4000 inwoners, uit het onderzochte gebied, geurhinder hebben gehad in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek. De GGD Gelderland Midden vindt dit ongezond.

Is de geur slecht voor mij?

Of de geur die vrijkomt ook echt slecht voor je is blijkt volgens het onderzoek niet. Smurfit Kappa Parenco voldoet volgens Royal Haskoning DHV aan de geldende Europese grenswaarden voor de luchtkwaliteit. Maar waar komt die lucht eigenlijk vandaan? De lucht die vrijkomt uit de fabriek kan van verschillende onderdelen uit het proces komen. Zo kan het oud papier een muffe lucht geven maar ook op het moment dat het oude papier tot pulp gemaakt wordt. Aan het einde van het proces wordt de grote baan met vers papier gedroogd aan een warme rol, dit geeft ook een bepaalde geur.

Verkeersveiligheid

De Fabriek is gevestigd langs de N225. Uit het onderzoek blijkt dat de verkeersveiligheid rond de fabriek verbeterd kan worden. Zij noemen dit een ‘aandachtspunt’. Naast het terrein is namelijk een kruispunt waar het vrachtverkeer kruist richting de Bokkedijk met fiets en -gemotoriseerd verkeer. Doordat het doorgaande verkeer op de N225 voorrang heeft op dit kruispunt, kan het volgens hen op drukke momenten soms lastig zijn om af te slaan richting de Bokkedijk. Wel heeft Parenco intern de afspraak gemaakt dat dit kruispunt alleen maar als afslag gebruikt kan worden. Dit om de doorstroom van de weg zo min mogelijk te verhinderen.