Liemers

Minder subsidie beschikbaar dan gehoopt voor Kasteelstad Verlicht

Minder subsidie beschikbaar dan gehoopt voor Kasteelstad Verlicht
Minder subsidie beschikbaar dan gehoopt voor Kasteelstad Verlicht © REGIO8
'S-HEERENBERG - Stichting Kasteelstad heeft voor de komende drie jaar 60.000 euro subsidie bij de gemeente Montferland aangevraagd voor het organiseren van Kasteelstad Verlicht. De gemeente laat weten dat het binnen de subsidieregeling niet mogelijk is, per jaar kan er 5000 euro subsidie worden toegekend.
“Als wij 5000 euro krijgen, dan is de kans groot dat wij erover na moeten denken of het evenement wel door kan gaan”, vertelt Rob Vister van de organisatie. In totaal is er 55 .000 euro begroot voor de aankomende editie waarbij ’s-Heerenberg wordt verlicht. “Dat is noodzakelijk om het aantal bezoekers aan te kunnen. We verwachten de komende editie 9000 bezoekers per avond.” De organisatie heeft vanwege het toenemende aantal bezoekers de route met ongeveer 500 meter verlengd. Daarnaast is er niet één show, maar zijn er twee lichtshows. “In het weiland, achter bij de Walsteeg, komt een tweede show”, vertelt Vister. “Dat is om de stroom bezoekers langer uit elkaar te kunnen trekken.”
Ook het marktplein wordt er aankomend jaar bij betrokken, daar komen foodtrucks te staan. “We hebben dan ook te maken met meer veiligheidsmaatregelen, meer afzettingen en een groter aantal vrijwilligers met betrekking tot verkeersregelaars. We willen ook dat vrijwilligers zich zichtbaar kleden, dat je kunt zien dat ze van de organisatie zijn.” De stichting kon de subsidie aanvragen omdat er al twee eerdere edities zijn geweest. “De reden waarom wij een dermate groot bedrag hebben aangevraagd bij de gemeente is omdat het evenement heel erg belangrijk is voor ’s-Heerenberg en de gemeente Montferland, gelet op het aantal bezoekers die komen en de impact die het heeft.”

In gesprek met de gemeente

De organisatie wil over het bedrag nog met het college van Montferland in gesprek. “Het zou heel erg fijn zijn als het college het evenement omarmt”, vertelt Vister. “Het is niet zomaar een evenement, met 5000 euro hecht je er in mijn ogen niet al te veel waarde aan.” Geld vragen voor het evenement is volgens Vister geen optie. “Het vindt plaats in de stad, dat betekent dat wij op zes plaatsen controles moeten hebben, dat mensen daar op een gegeven moment kaartjes moeten kopen, dat is organisatorisch bijna niet te doen, het is puur voor de reclamewaarde voor de stad ‘s-Heerenberg en voor Montferland.” Het gesprek tussen de organisatie en de gemeente moet nog plaatsvinden.