Arnhem en omstreken

Kunstenaars KW37 voelen zich buitenspel gezet door gemeente

Dijanne van Engelen op het terrein van KW37
Dijanne van Engelen op het terrein van KW37 © RTV Connect
ARNHEM - De kunstenaars van KW37 moeten binnenkort weg van het Merwedeterrein in Arnhem, door de komst van flexwoningen. De gemeente heeft een nieuwe plek voor hen op het oog, aan de rand van Arnhem. Maar met deze nieuwe locatie, die tegen park Lingezegen aanligt, zijn de kunstenaars niet blij. Woensdagavond wordt het onderwerp besproken in de raad.
Het stuk grond waar de kunstenaars nu op wonen is van de gemeente Arnhem. Het is deels gehuurd en deels in bruikleen. Voor het stuk grond dat in bruikleen is, zijn nu de plannen voor flexwoningen. Als gevolg hiervan moet KW37, dat tijdelijk gebruik maakte van deze locatie, plaatsmaken.

'Gemeente zet ons buitenspel'

Voor bewoonster Dijanne van Engelen vraagt de situatie veel energie, “Ik word fysiek ziek van al deze stress.” Volgens haar gaat het contact tussen KW37 en de gemeente ‘stroef’. “We willen heel graag samenwerken met de gemeente maar dat doen ze niet, ze zetten je buitenspel”, vertelt Van Engelen. “En dan komen ze met een plan en nu denken we wat heb je nou bedacht?” “Wij zijn creatief en positief ingesteld. Maar dan moet er wel genoeg ruimte komen, en als dat er niet is dan weet ik niet wie ik ben.”
Niels van Bunningen is kunstenaar en bewoner op het terrein en wil maar één ding. “Een geschikte plek voor ons waar wij kunnen werken en evenementen kunnen organiseren waar wij niemand tot last zijn.” De plek in Schuytgraaf ,op veld 27, is volgens hem ‘niet geschikt’. Aangezien het dicht tegen een woonwijk aanzit. “We willen er niet na een verhuizing achterkomen dat we daar niet onze werkzaamheden kunnen verrichten.” De kunstwerkplaats een woon- werkomgeving voor de kunstenaars.

‘Operatie geslaagd maar patiënt overleden’

Van Bunningen maakt zich zorgen over de grootte van het nieuwe terrein, “Ik ben bang dat het veel kleiner is dan dat we nu hebben”. Naast de grootte van het terrein vindt de groep het vooral belangrijk dat ze van toegevoegde waarde zijn in een omgeving.
Een beeldentuin, moestuin en een podium zijn een van de dingen die bij KW37 ‘hoort’ en dat moet volgens van Beuningen wel een meerwaarde geven aan de omgeving. “Op het moment dat je op een plek komt waar je geen meerwaarde kan bieden, dan verlies je ook meerwaarde voor de stad”, vertelt Van Bunningen. “Dan is de operatie geslaagd maar de patiënt overleden”.

'Niet op een akker ver weg'

Van Engelen gaat woensdagavond inspreken tijdens de raadsvergadering: “Gemeente, geef ons de ruimte, maak gebruik van ons en zet ons niet weg op een akker ver weg. Want daarmee blijft een groot potentieel onbenut. Zet ons in, op een plek waar het nodig is. Dat is niet Schuytgraaf, daar hebben we ons werk al gedaan.” Wethouder Paul Smulders wil niet reageren op deze reactie tot na de raadsvergadering.
De buurt is verdeeld over de plannen, bewoners maken zich zorgen over de overlast en willen hun ‘o zo geliefde’ uitzicht niet kwijt. “Ze hebben hier al in Schuytgraaf gezeten en dat leverede veel troep op”, vertelt een van de bewoners. “Oh, ik vind het eigenlijk wel leuk, het levert wat rumoer op in de wijk”, zegt een ander. Dat er iets zou komen op veld 27 was al duidelijk voor de bewoners alleen nu het dichterbij komt worden sommigen toch wel zenuwachtig van het idee. “Zij werken op andere tijden dan mensen die bijvoorbeeld in de zorg werken, dus dat zal vast wel gaan knetteren.”