Liemers

Oud-wethouder Jan van Halteren uit 's-Heerenberg overleden

Oud-wethouder Jan van Halteren uit 's-Heerenberg overleden
Oud-wethouder Jan van Halteren uit 's-Heerenberg overleden © REGIO8
'S-HEERENHOEK - Voormalig wethouder en gemeenteraadslid Jan van Halteren uit ’s-Heerenberg is op 79-jarige leeftijd overleden. De lokale voetbalclub FC Bergh, waar hij als bestuurslid en vrijwilliger bij betrokken was, maakt zijn overlijden donderdag bekend op sociale media.
“Vandaag bereikte ons het trieste nieuws van het overlijden van Jan van Halteren”, schrijft de voetbalclub in een bericht. FC Bergh dankt de inwoner van ’s-Heerenberg voor zijn jarenlange inzet. “Zo was hij vele jaren omroeper bij de thuiswedstrijden van ons eerste elftal”, aldus FC Bergh. “Bij officiële gelegenheden vervulde hij de rol van gastheer en dat deed hij met verve. Tot zijn gezondheid dat niet meer toeliet, was Jan een trouw volger van FC Bergh 1. Dat hij de laatste maanden verstek moest laten gaan, viel hem dan ook zwaar.”
Naast zijn rol bij de voetbalclub, was hij decennialang een bekend gezicht in de lokale politiek. Nadat hij vanaf de jaren ’80 al raadslid en fractievoorzitter was, werd hij in 2002 wethouder in de voormalige gemeente Bergh. Na de fusie met Didam tot Montferland werd Van Halteren raadslid voor Lokaal Belang Montferland. In 2020 werd hij tijdelijk opnieuw wethouder na de ziekmelding van Wim Sinderdinck. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stond Van Halteren op een onverkiesbare plek, maar hij kreeg alsnog meer dan honderd stemmen.

‘Boegbeeld van onze partij’

Sjaak Böhmer van Lokaal Belang Montferland ziet het als een groot verlies. “Het was echt een politiek dier, iemand die altijd oog voor inwoners had en een boegbeeld voor onze partij”, meldt het raadslid, dat zelf door Van Halteren werd benaderd om de politiek in te gaan. “Ik heb ook een heleboel van hem geleerd. Hij sprak nooit vanaf een briefje, altijd uit zijn hart. We verliezen een markant figuur, ondanks dat hij het laatste anderhalf jaar al wat meer op de achtergrond was.”