Rivierengebied

Tunnels onder de provinciale weg N327 krijgen een frisse opknapbeurt

Het huidige aanzicht van de tunnel bij Enspijk
Het huidige aanzicht van de tunnel bij Enspijk © Gemeente West Betuwe
ENSPIJK - De tunnels onder de provinciale weg N327 bij Enspijk en Rhenoy/Acquoy krijgen een frisse opknapbeurt met kunst. Begin juli starten twee graffitikunstenaars bij de tunnel in Rhenoy/Acquoy. Daarna is de tunnel bij Enspijk aan de beurt. De tunnels krijgen ieder herkenbare dorpsafbeeldingen in het kenmerkende Lingelandschap. Inwoners droegen hiervoor ideeën aan.
Het idee voor kunst in de tunnels ontstond tijdens een kinderkunstdag die de inwonersgroep Mooi Wonen In Enspijk organiseerde. De tunnel is onderdeel van de provinciale weg en in eigendom van Provincie Gelderland. Zij was meteen enthousiast over het idee en boden aan om ook de tunnel bij Rhenoy/Acquoy aan te pakken. Ook daar werd het idee enthousiast omarmd door inwoners. Graffitikunstenaars Erik Leif Andreassen en Sven van Hermon maken de kunstwerken in de tunnels. Zij waren eerder al betrokken bij de kinderkunstdag.

Dorpsherkenning

Volgens Peter Magauer van Mooi Wonen In Enspijk is het uitgangspunt dat jong en oud zich moet herkennen in het ontwerp. Magauer legt uit hoe het idee tot stand kwam. “Er zijn veel nieuwe inwoners in Enspijk en de kinderen en jongeren zitten op verschillende scholen. We organiseerden een kinderkunstdag met het thema graffiti zodat ze elkaar ontmoetten en leerden kennen. En daar ontstond het idee om de tunnel een flinke opknapbeurt te geven.” In de tunnel van Rhenoy/Acquoy zijn straks de kenmerkende kerktorens en het ooievaarsnest te zien.

Groot onderhoud

Provincie Gelderland heeft beide tunnels ter beschikking gesteld om kunstuitingen in uit te voeren. “Dit voorstel uit het gebied is een mooi vervolg op ons groot onderhoud aan de weg en de twee tunnels. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten: de herkenbare dorpsafbeeldingen voorkomen ongewenste graffiti, en dat scheelt weer schoonmaken. Daar werken we natuurlijke graag aan mee”, aldus gedeputeerde Helga Witjes.

Kunst openbare ruimte

De kinderkunstdag is uitgewerkt via de kernagenda. En de uitwerking van graffiti in de tunnel sluit perfect aan op de gemeentelijke uitvoeringsagenda cultuur, voor wat betreft het onderdeel kunst in de buitenruimte. Twee vliegen in één klap volgens wethouder Kerngericht Werken en Cultuur en Kunst Rutger van Stappershoef. “Met kunst in de buitenruimte willen we de gemeenschappelijke identiteit van West Betuwe zichtbaar maken. Want kunst verbindt. De herkenbare dorpsafbeeldingen en ijkpunten op het karakteristieke Lingelandschap dragen bij aan het wij-gevoel.”

Een tunnel afgesloten, een blijft open

Tijdens de werkzaamheden is de tunnel bij Enspijk afgesloten. Voetgangers, fietsers en andere tweewielers kunnen gebruikmaken van de stoplichten. De tunnel bij Rhenoy/Acquoy blijft geopend zodat iedereen veilig van de ene kant naar de andere kant van de N327 kan. Meer informatie kunt u vinden op www.westbetuwe.nl/kunsttunnels.