Achterhoek

Hiddink pakt actieve rol bij zoekend De Graafschap, blik op 10-positie en trainer

Peter Bijvelds
Peter Bijvelds © REGIO8
DOETINCHEM - Technisch manager Peter Bijvelds ziet de grootste noodzaak voor versterkingen bij De Graafschap op de 10-positie en de vleugels. Nu de financiële toekomst is geborgd, is er de Doetinchemse voetbalclub na een teleurstellend seizoen veel aan gelegen om te presteren. Met welke trainer dat gebeurt, moet voor het einde van de maand duidelijk zijn, waarbij Guus Hiddink als nieuw lid van het klankbord belangrijk is.
“Ik kan me niet heugen dat ik ooit zo druk ben geweest als nu”, zegt Peter Bijvelds over zijn rol als technisch manager bij De Graafschap. De voorbereiding op het nieuwe seizoen start op 3 juli, over twee weken. Voor die tijd moet er een nieuwe trainer zijn. “Wij sluiten helemaal niks uit, een interne of externe hoofdcoach is geen doel op zich. We gaan voor de beste optie”, aldus Bijvelds, die het vooral van groot belang vindt dat de nieuwe hoofdcoach zich conformeert aan de visie van De Graafschap. De Doetinchemmers kiezen nadrukkelijk voor de jeugd. “We weten dat we enkele hele goede lichtingen hebben”, zegt Bijvelds, die het omschrijft als een stappenplan dat gefaseerd moet leiden naar de eredivisie. “Daar binnen is het gewenst dat we wat versterkingen kunnen doen en snel succesvol zijn, ondanks de financiële positie.”
Of er ook geld wordt uitgegeven aan een externe trainer, is nog onduidelijk. Binnen de eigen organisatie is Jan Vreman de enige overgebleven optie om voor de groep te zetten, nu Richard Roelofsen heeft aangegeven zich op zijn nieuwe rol te willen richten. De Graafschap gooide een balletje op bij FC Twente-trainer Ron Jans, maar die kiest voor een sabbatical. Voormalig De Graafschap-trainer Henk de Jong is herstellende van een cyste en staat ook open voor een nieuwe functie als hoofdtrainer. Belangrijkste is voor Bijvelds echter dat de trainer de visie van de club deelt en in bed wil stappen met de huidige technische staf, die met Jordy Rondeel, Mees Siers en Matthijs de Waard staat. Bijvelds, Roelofsen en hoofd jeugd Jefta Bresser zijn daarbij het overkoepelend orgaan.

Hands on Hiddink

Achter de geschetste visie staat ook een groep investeerders, waaronder voetbaltrainer en voormalig De Graafschap-speler Guus Hiddink. De 76-jarige geboren Varssevelder bemoeit zich als nieuw lid van het klankbord voetbalzaken, waar ook Berry Powel en Freek Jansen onderdeel van uitmaken, nadrukkelijk met de Doetinchemse voetbalclub, beaamt de technisch manager. “Ik heb zeer, zeer regelmatig contact met hen”, zegt Bijvelds. “Ik praat met hen over alles wat met voetbal te maken heeft. Van de nieuwe hoofdcoach, tot de spelers en de speelstijl, alles. En het is niet zo dat Guus alleen vrijblijvend dingen roept en zegt. Hij denkt net als de rest echt op alle fronten mee en ik ben erg blij met zijn inbreng. We hebben ook wel een klik.”

Onvoldoende gepresteerd

Met Hiddink wordt ook gespard over eventuele versterkingen. Duidelijk is dat de selectie die er vorig seizoen stond met een tiende plek onvoldoende heeft gepresteerd. "Van de ervaren spelers had ik misschien meer verwacht", zegt Bijvelds, die met Lion Kaak ook een uitzondering daarop zag. "Die heeft wel aan mijn verwachting voldaan, maar dat geldt niet voor alle ervaren spelers. We zijn niet stabiel genoeg geweest en dat bedoel ik als collectief. We zijn er te vaak op het moment suprême niet geweest. En daarin verwacht je normaal gesproken meer van de ervaring en zorgt de jeugd voor de kers op de taart."

Ruimte door vertrek

Met het stoppen van Siem de Jong en het vertrek van onder meer Giovanni Korte, Charlison Benschop, Robin Schouten en Mees Kaandorp ontstaat er beperkte ruimte. Nieuwe kwaliteitsimpulsen moeten er volgens Bijvelds met name komen op de 10-positie en de vleugels. Youssef El Jebli heeft nog geen zin in een terugkeer vanuit de woestijn, wat betekent dat er ergens anders een creatieve, dynamische middenvelder moet worden gevonden. “Iemand met scorend én beslissend vermogen”, aldus de technische man. “Het is geen makkelijke zoektocht, maar zoekt, en gij zult vinden.”

Fortes blijft, maar op welke plek

Een ervaren kracht die wel blijft, is Jeffry Fortes. Vraag is echter of de nieuwe trainer hem op het middenveld of in de verdediging wil inzetten. Dat is reden voor Bijvelds om ook op die posities naar een nieuwe speler te kijken. Daarbij is Ilias Bronkhorst een optie voor de rechtsbackpositie, waar Schouten is vertrokken. “Maar het heeft er dus mee te maken waar Fortes speelt, of we op zoek gaan naar een middenvelder of een verdediger”, aldus Bijvelds. “En het is ook nog lang niet zeker dat Rio Hillen in het centrum blijft.” Met Mees Bakker is de vermoedelijke eerste doelman al vastgelegd, Hidde Jurjus vertrekt naar FC Groningen.

'Haen krijgt vertrouwen'

Een nieuwe trainer is in Doetinchem vrij om op te stellen wie hij wil, maar de voetbalclub heeft voor komend seizoen wel hoge verwachtingen van Devin Haen als centrumspits. "Als je zegt dat je durft in te zetten op de jeugd, dan kan er best een concurrent bij komen, maar we hebben wel een spits die gerekend over het hele seizoen uitgekomen was op zestien of zeventien goals”, zegt Bijvelds over het gemiddelde doelpuntenmoyenne van de negentienjarige Zieuwentenaar, die recent zijn contract verlengde. “Dan was hij vierde of vijfde geweest qua topscorers.”

'Helder doel: play-offs'

Ook met Philip Brittijn hoopt De Graafschap snel een akkoord te bereiken, terwijl Hillen en Camiel Neghli pas in augustus verder willen praten over een eventueel nieuw contract. Bijvelds staat aan de vooravond van zijn tweede seizoen als technisch eindverantwoordelijke op De Vijverberg. Deze zomer kan hij zich bewijzen met de selectie die hij neerzet, maar de technisch manager moet dat wel doen met de beperkte financiële ruimte die er is. "Als je je op twee of drie posities kan versterken, geeft dat een hogere garantie op resultaat”, vindt Bijvelds. “Dat gaan we dus doen, met een helder doel: play-offs.”