Liemers

Westervoort laat toekomstplannen aan inwoners zien

Het centrum van Westervoort moet weer een 'winkelhart' worden.
Het centrum van Westervoort moet weer een 'winkelhart' worden. © Aniek Beekman
WESTERVOORT - Bewoners van Westervoort kunnen woensdag de plannen voor het centrum en voor Westertvoort Noord bekijken. Tijdens een informatieavond van de gemeente liggen de plannen in Zalencentrum Wieleman ter inzage en kunnen inwoners met beleidsmakers in gesprek gaan.
De discussie over het centrum van Westervoort speelt al enkele jaren. Er was al een motie voor een leegstandsverordening van de VVD in 2019 en de zomer van 2020 kwam de winkeliersvereniging met een plan. "Je kunt wel winkels willen, maar als die er niet zijn, moet je iets anders bedenken," zei William Boekhorst destijds.
Het gevolg was de Centrumvisie Westervoort, die in 2021 is opgesteld en met die visie in de hand werken verschillende partijen nu aan het scheppen van een nieuw winkelhart, dat groener en veelzijdiger moet worden. Om dat bereiken wordt ook gekeken naar De Wyborgh, waar aan de zuid- en westkant winkels plaats moeten maken voor 50 woningen.
Ook het gemeentehuis wordt genoemd als plek voor extra woningen. De kantoorruimte die niet meer nodig is, kan volgens de plannen plaatsmaken voor 1- en 2-persoonshuishoudens.

500 woningen in Westervoort Noord

In Westervoort-Noord heeft de gemeente het gebied tussen de IJsseldijk en de Hamersestraat aangewezen als de laatste grote locatie voor nieuwbouw. Hier moeten 500 huizen komen. Om woningbouw daar mogelijk te maken, moeten de sportvelden in het gebied verplaatst worden. Een definitief besluit hierover wordt na de zomer verwacht.
Wel zijn er op de inloopavond van 21 juli de eerste scenario's voor de gebiedsvisie van Westervoort te zien. In die visie staat ook wat voor soort woningen er in Westervoort Noord moeten komen en welke duurzame maatregelen voor de nieuwbouwwijk genomen worden.
De inloopavond in Zalencentrum Wieleman aan de Dorpstraat 11 in Westervoort begint woensdag om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur.