Rivierengebied

Kersenseizoen in de Betuwe voorzichtig van start

WADENOIJEN - Het kersenseizoen komt voorzichtig op gang in de Betuwe. De eerste vroege soorten van Betuwse grond gaan al over de toonbank. De eerste vroege soorten van Betuwse grond gaan al over de toonbank.
Verwachting is dat komend weekend meer telers hun kramen zullen openen. Anderen wachten nog even want de kers is een gevoelige vrucht.
Door een koud en nat voorjaar, wanneer de kersenbomen bloeien en bestoven moeten worden, komt het seizoen relatief laat op gang. Ook kunnen diverse telers al wel voorspellen dat het wat betreft de omvang van de oogst niet zo’n goed kersenjaar wordt.
“We hebben een hele zware rui gehad”, vertelt teler Aart Blom terwijl hij op grote hoeveelheid kleine verdroogde kersjes onderaan de stammen in zijn boomgaard in Wadenoijen wijst. De rui is het proces waarbij de boom vruchtjes afstoot die niet goed gezet zijn, zoals dat heet. “Je ziet dat er in deze bomen nu gewoon te weinig hangen”, vervolgt Blom. “Sommige zit helemaal niets aan. Het is wel afhankelijk van de soort. Zo is de Kordia hier niet zo slecht en de Regina is gewoon top.”
Een ander gevolg van de koude en natte bloesem is dat veel kersenbomen niet gelijkmatig gerijpt zijn: sommige zijn nu al helemaal rijp en andere zijn nog groen. Dat betekent dat er zeker bij deze vroege soorten ‘doorgeplukt’ moet worden met meerdere rondes door de boomgaard.

Alleen nog Earlise

Telers voeren verschillende soorten kersen die na elkaar rijp worden, zodat zij hun klanten zo’n tien weken lang van verse kersen uit de boomgaard kunnen voorzien. Je hebt dus vroege, midden en late kersensoorten.  Op dit moment gaat bij Blom alleen nog de Earlise over de toonbank. Eind volgende week volgen waarschijnlijk de Merchant en de Sweet Arianne en Sweet Lorenz.
De kers is een gevoelige vrucht. Het warme weer zorgt in principe voor snelle rijping, maar het kan ook averechts werken en zorgen dat de vruchten niet goed uitgroeien. “Ze krijgen nu wel een supersmaak”, zegt Blom wijzend op de stralende zon boven zijn overkapte bomenrijen. En we kunnen waarschijnlijk wel door tot in de tweede of derde week van augustus.”

'Rustig aan beginnen'

“Wij staan op het punt om rustig aan te beginnen”, meldt Gerrit van den Berg uit Echteld die veel retailers in Nederland van kersen voorziet. Zijn broer drijft de kraam aan de Meersteeg waar momenteel alleen nog aardbeien, asperges en sappen verkocht worden en geen kersen.
“Waarschijnlijk gaan we zaterdag van start”, aldus Van den Berg. Ook in zijn boomgaard is het effect van het koude voorjaar te zien. “Het is een stuk minder”, zegt hij, “maar dat is in heel Nederland. De Kordia  -wat betreft smaak en bekendheid de nummer één - is matig qua productie. Met andere soorten zoals Regina en Karina komen we wel aan 80 of 90 procent dus daar zitten we wel goed.”
Voor Willy Peterse uit Varik is het nog te vroeg om te zeggen wanneer de kersenkraam open kan. “Ze beginnen nu te kleuren”, vertelt zij. “Andere telers zijn voorzichtig begonnen met de Burlat of de Earlise, maar dan moeten ze echt de rijpe er tussenuit plukken. Wij beginnen met Merchant maar die heeft nog even tijd nodig. Ik denk zeker nog anderhalve week.”
De klanten daar moeten dus nog even geduld hebben. Peterse: “Eind volgende week gaan we eerst beginnen met proeven en dan zullen we bekijken of we open gaan.”