Liemers

Pieterpad-pontje in onzekerheid: 'Kom in beweging joh!'

Dit duo maakt gebruikt van de veerdienst om hun route van het Fietserpad te vervolgen
Dit duo maakt gebruikt van de veerdienst om hun route van het Fietserpad te vervolgen © RTV Connect
TOLKAMER - Er heerst voor nu nog een grote onduidelijkheid over de toekomst van het pontje in Pannerden. Het pontje is een belangrijke schakel van het Pieterpad. Waarbij de wandelaars tussen Millingen naar Pannerden over kunnen varen. De route die van Sint Pietersberg in Limburg naar Pieterburen in Groningen gaat, slaat de Liemers niet over.
Momenteel zijn de drie aanliggende gemeentes Berg en Dal, Lingewaard en de Liemers, bezig met een principe akkoord. Zonder dit akkoord zou het pontje anders verdwijnen. De gemeenten verwachten van de schipper dat hij het hele jaar door vaart. “Maar in de wintermaanden kan je je kost hier niet verdienen”, vertelt eigenaar van de veerpont Bruno Kievits. Het akkoord moet er voor zorgen dat zij als gemeenten het pontje kunnen laten bestaan. Schipper Bruno Kievits is het wachten nu wel zat: “Kom in beweging joh! Ik vind dit Nederland op z’n smalst hier.”
De wandelaars van de route zien het niet zitten als de veerpont verdwijnt. “Anders moeten we een heel stuk om”, vertelt een van de passagiers van de veerdienst. Volgens Kievits hebben alle drie de gemeenten wat aan het pontje. “De toeristen zitten hier overal in bed & breakfasts en in hotels.” Dat gaan de gemeenten volgens de schipper wel voelen als het pontje sluit. Het adviesbureau van Kievits heeft dat berekend volgens, “Dan heb je het over een half miljoen op jaarbasis.”
De schipper heeft nog geen gesprek gehad met de wethouder over de toekomst van de pont. Arthur Boone, wethouder van de gemeente Zevenaar vertelt een ander verhaal: “We zijn in vergevorderde gesprekken met de eigenaar van het pontje over de mogelijke scenario’s met alle bijkomende kosten.”

Hetzelfde doel voor ogen

Volgens de wethouder kost het overleg tijd, “We willen zorgvuldige afspraken maken voor de lange termijn.” Wel zijn de gemeentes verder dan ooit, volgens de wethouder, Over een ding zijn Kievits en Boone het in ieder geval met elkaar eens: “Onze wens is dat het pontje blijft varen.”