Rijk van Nijmegen

D66 Nijmegen: Gemeente moet huisvesting huisartsen verbeteren

foto ter illustratie
foto ter illustratie © Pixabay
NIJMEGEN - D66 in Nijmegen vindt dat de gemeente moet ingrijpen om de huisvesting van huisartsen te verbeteren. Raadslid Marijke Synhaeve van D66 komt met concrete voorstellen hoe de gemeente kan zorgen voor meer praktijkruimte voor huisartsen. Dit staat in een debatnotitie voor de Nijmeegse gemeenteraad.
Als voorbeeld noemt raadslid Synhaeve de situatie in de wijk Weezenhof (ruim 3500 inwoners), waar momenteel geen huisartsenpraktijk is gehuisvest. In de omringende wijken hebben de meeste praktijken een patiëntenstop.

Speciale ruimte voor huisartsen

Momenteel worden er in de Weezenhof plannen gemaakt voor de herontwikkeling van het winkelcentrum. Vaak zijn er in dit soort wijken ook scholen of kerken die een nieuwe bestemming moeten krijgen. De gemeente zou volgens D66 actief beleid moeten ontwikkelen om voor dit soort gebieden of gebouwen een (door)start voor een huisartsenpraktijk mogelijk te maken.
De gemeente Nijmegen kan bij nieuwe gebiedsontwikkeling stimuleren en faciliteren dat er panden komen met maatschappelijke voorzieningen, zoals een huisartsenpraktijk. Bij het bouwen van nieuwe woonwijken, zoals bijvoorbeeld de Winkelsteeg en het Stationsgebied, moet er specifiek ruimte worden gereserveerd voor een huisartsenpraktijk, zo stelt Synhaeve. Haar debatnotitie wordt nadrukkelijk ondersteund door VVD-raadslid Niek Kraut.
In heel Nederland zijn momenteel veel huisartsenpraktijken die een patiëntenstop moeten hanteren. Ook in Nijmegen, dat nota bene een huisartsenopleiding heeft aan de Radbouduniversiteit, zijn veel patiëntenstops.

D66 wil gemeentelijk loket

D66 constateert dat de gemeente veel verschillende soorten panden in eigendom heeft, dan wel in beheer, zoals bijvoorbeeld wijkcentra. Op bepaalde locaties zouden de huren kunnen worden verlaagd, speciaal voor gezondheidscentra of huisartsenpraktijken. Ook zouden in sommige wijken, waar geen geschikte gebouwen voor handen zijn, tijdelijk portakabins kunnen worden geplaatst.
D66 stelt voor dat de gemeente een loket inricht waar huisartsen (en andere maatschappelijke instellingen) terecht kunnen voor vragen over de huisvesting. Nijmeegse artsen zeggen daar behoefte aan te hebben. D66: "Zo'n loket kan zorgen voor een direct aanspreekpunt, continuïteit en het waarborgen van de urgentie om tot oplossingen te komen."