Rijk van Nijmegen

Russische tank weer terug bij Vrijheidsmuseum in Groesbeek

Russische tank weer terug in Groesbeek
Russische tank weer terug in Groesbeek © Peter Hendriks
GROESBEEK - De vernielde Russische tank die enkele dagen op het Leidseplein in Amsterdam heeft gestaan is nu weer te zien op het voorterrein van het Vrijheidsmuseum. Hier zal hij de komende maanden blijven staan. In maart 2022 werd de Russische 44 ton zware T-72B-tank tank ingenomen door het Oekraïense leger nadat deze tijdens een Russische aanval op Kiev zwaar beschadigd raakte.

Geen bloemen meer

In het voorjaar waren er een aantal incidenten rond de tank, vooral rond het leggen van bloemen bij het voertuig. "Daarom is nu een ding anders: bloemen leggen mag niet meer. Dat staat ook duidelijk op een bordje. Daarmee hopen we verdere incidenten te voorkomen. We zien de tank als museumstuk. Bloemen horen daar niet bij", aldus het museum.
Het project van de tank-expositie is mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen het Nationale Museum voor Militaire Geschiedenis van Oekraïne, het Berlin Story Bunker Museum in Berlijn en het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het is een waarschuwing tegen Poetins nietsontziende oorlog die een levensgrote bedreiging vormt voor het vrije en democratische Europa. Tegelijkertijd is het een oproep om Oekraïne te blijven steunen in haar strijd tegen de Russische invasie.