Rijk van Nijmegen

Kasteel Heumen herrijst uit de grond

Graffiti Kasteel Heumen
Graffiti Kasteel Heumen © Josien van der Burgt
HEUMEN - Wie voorheen op zoek ging naar het Kasteel van Heumen moest het doen met de door gras overgroeide fundamenten, die een vage voetafdruk in het landschap na hadden gelaten. Dan kan beter, dacht Erfgoedplatform Heumen. Door samen te werken de Heumense graffitikunstenaar Maurice Broekhoff ('Moris') is de oude burcht nu ook op twee kleurrijke graffititekeningen op de naastgelegen brug over de A73 zichtbaar.
Het werk van Moris was mogelijk door een subsidie van het Prins Bernhardfonds die het Erfgoedplatform Heumen had aangevraagd, en biedt een inkijkje op twee opmerkelijke tijdperken van het kasteel. Zo is te zien hoe het kasteel in 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, er uit kan hebben gezien alvorens het werd verwoest door de Spanjaarden. Het tweede venster laat het herbouwde kasteel rond 1800 zien, alvorens het in 1880 werd gesloopt door de Amsterdamse bankier Jacob Hendrik Luden.
De graffitikunst wordt nog aangevuld met een informatiebord dat wandelaars verleid om het kasteel te bezichtigen. Het vormt één van de hoogtepunten langs de wandelroute 'De linie van prins Maurits', die van Heumen tot Nederasselt loopt.
Graffiti Kasteel Heumen
Graffiti Kasteel Heumen © Josien van der Burgt