Liemers

Ondernemers blij met ontwikkelingen centrum Zevenaar, bezoekers kritisch

De weekmarkt is terug in het centrum van Zevenaar
De weekmarkt is terug in het centrum van Zevenaar © Benjamin Beernink/RTV Connect
ZEVENAAR - Inwoners hebben twijfels over de aanpak van het centrum van Zevenaar. Centrummanager Kjeld Vosjan is daarentegen blij met de ontwikkelingen. Vorig jaar maakte hij samen met ondernemers een actieplan om de stad een boost te geven. Het plan is een initiatief van de gemeente Zevenaar. Nu, ruim een jaar later, zijn er al wat stappen gezet: "We proberen iets actiever te zijn met elkaar. We zien ook fysiek mooie dingen, zoals een actie rondom Vaderdag. En de weekmarkt is weer terug."
Het plan richt zich vooral op het ‘bruisender’ maken van de stad, maar ook de leegstand wordt aangepakt. Uit onderzoek van het CBS (Landelijke Monitor Leegstand 2022) blijkt dat 2 procent van alle panden in Zevenaar leeg staat. Dat gaat om ruim 400 panden, van de in totaal 21.660 panden. In 2021 ging het nog om 1 procent van alle panden.

Jeugd trekt weg

Verschillende bezoekers van het centrum vinden dat het aanbod van de binnenstad teveel gericht is op het oudere publiek. Een man vertelt: "Het is allemaal gebaseerd op de oudere dames." Hij heeft wel een idee waardoor het aanbod niet gericht is op de jonge Zevenaar: "Er komen niet veel jongeren van andere steden hiernaartoe, want er moet ook werkgelegenheid zijn." Een moeder en dochter noemen het centrum ‘leeg en saai’. De moeder haalt aan dat ze voor zichzelf nog wel kan slagen, maar niet voor haar kinderen: "Als ik voor de kinderen wil winkelen, dan moet ik een grote stad in zoals Doetinchem of Arnhem", vervolgt ze. Ze verwachten meer grote winkels, zoals een Primark of een New Yorker, die nu ontbreken in het aanbod.

Ondernemend Zevenaar

De Zevenaarse ondernemers zijn over het algemeen blij met de ontwikkelingen. Zo doelen ze onder andere op de komst van een grote Scapino-winkel op het Raadhuisplein later dit jaar, en de terugkeer van de weekmarkt. Ondernemer Fred Kranenburg heeft een elektronicawinkel in het centrum en is nu al heel erg blij: "De consument die hiernaartoe komt heeft veel faciliteiten om gezellig te kunnen winkelen. Daar is niks mis mee volgens mij." Ook medewerker Myrthe Brouwer van de plaatselijke bakkerij is tevreden: "Het aanpassen van de straten en het plein, dat is al een hele goede verbetering." Brouwer heeft nog wel een tip voor de centrummanager: "Meer variatie in winkels. Ik denk dat je daar veel mensen mee terugkrijgt."
Bij sommige inwoners zorgt de aanpak voor twijfel: "Het is vaak achter het bureau dat ze alles weten, maar ze moeten toch de kennis van hier hebben. Het volk wil toch inspraak hebben." Een man die al 52 jaar in Zevenaar woont, heeft weinig vertrouwen in de aanpak van de centrummanager. Hij laat weten dat het iemand moet zijn ‘die het gevoel heeft dat hij in een stad is, maar ook in een dorp.’ De centrummanager is met zijn bedrijf gevestigd in Utrecht. Dat wekt wantrouwen bij de oudere inwoner: "Deze man komt hier niet vandaan en dan wil hij ons vertellen hoe het moet, dat lukt niet."
Toch weerhoudt dat Vosjan niet om vol goede moed door te gaan: "Vreemde ogen kunnen ook een beetje dwingen." De komende tijd focust hij zich vooral op het enthousiasmeren van ondernemers: "En mijn ervaring is dat als je die energie weet te vergroten, dan slaat dat over op inwoners." Los van ludieke acties en evenementen gaat de centrummanager in gesprek met tientallen ondernemers om plannen te maken voor de leegstaande panden. Hoe lang het uitrollen van het plan duurt kan Vosjan niet zeggen, maar ‘dat heb je niet in een jaar voor elkaar'. "Dus daar neem ik de tijd voor."