Rijk van Nijmegen

Nijmeegse Vierdaagse slaat "gigantische slag" met nieuw bekersysteem

De nieuwe beker
De nieuwe beker © RN7
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen "kijkt met trots terug" op het circulaire bekersysteem dat vorig jaar tijdens de Vierdaagseweek is ingevoerd. De deelnemende ondernemers in de stad hebben gezamenlijk zo'n 175.000 euro winst gemaakt en de Stichting Vierdaagsefeesten 60 mille. Dat staat in een evaluatie die onlangs naar de gemeenteraad is gestuurd.
"Samen met de Vierdaagsefeesten hebben we vorig jaar een gigantische slag geslagen," zegt burgemeester Bruls namens het college van B&W. Bijna 60 procent van de verkochte bekers kan weer een nieuwe beker worden en 40 procent is circulair (maar kan niet worden gebruikt voor voedselverpakking). Slechts 2 procent is afval.

Hele evenementensector kijkt mee

Volgens burgemeester Bruls kijkt inmiddels de hele evenementensector met Nijmegen mee. "Het is een van de eerste grootschalige stadsbrede experimenten met een circulaire beker, waarbij de hele keten is betrokken. De producent van de beker, de afvalverwerker en inzamelaar, de organisator, 169 deelnemende ondernemers, de gemeente Nijmegen, de provincie en alle bezoekers zijn actief betrokken," aldus de burgemeester.
Vanaf 2024 geldt er in Nederland een verbod op wegwerpplastic. Als organisatoren toch plastic willen gebruiken, dan is herbruikbaarheid de nieuwe norm. Om het percentage recyclebare bekers (bijna 60%) omhoog te krijgen, gaat men de afvalstromen tijdens de Vierdaagse en de feesten verder optimaliseren.

Zeer enthousiaste reacties

Volgend jaar moet dit percentage op 75 procent liggen, als de Vierdaagsefeesten willen voldoen aan de regels van de rijksoverheid. De gemeente Nijmegen is al een tijdje in gesprek met enkele hoofdrolspelers over de afvalinzameling in het centrum van de stad tijdens de feesten. Dat zijn supermarkten, fastfoodketens en de organisatie van de feesten.
Het circulaire bekersysteem heeft naar mening van het Nijmeegse college een geweldige start gemaakt. "Ook zijn er zeer enthousiaste reacties gekomen van centrumbewoners, en kijken feestvierders, wandelaars en ondernemers ook uitgesproken positief naar het systeem," zegt het college in de evaluatie.

Vierdaagse 2022 "schoonste ooit"

Bij de jaarlijkse evaluatie van de Vierdaagsefeesten was de rommel op straat altijd een belangrijk aandachtspunt. Iedereen stoorde zich aan de bergen plastic op straat na sluitingstijd van de feesten. Het plastic kwam soms ook in de Waal terecht. Vorig jaar noemde afvalinzamelaar Dar de Vierdaagse van 2022 de "schoonste ooit", dankzij de circulaire beker.
Het systeem werkt als volgt: een bezoeker betaalt (als milieubijdrage) 50 cent extra bij het eerste drankje. Bij inlevering van een beker hoeft hij bij volgende bestellingen geen 50 cent meer te betalen. Voor de laatste beker krijgt de bezoeker het geld niet terug. Het is, met andere woorden, géén statiegeldsysteem.
> Bekijk onderstaande uitzending vanaf 6:04 minuut, voor een uitleg over het bekersysteem.