Rijk van Nijmegen

Landelijke herdenking slachtoffers van heksenjachten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
NIJMEGEN - Op 20 plaatsen in heel Nederland worden de slachtoffers van heksenjachten herdacht, ook in Nijmegen. Op 3 juni om 12 uur worden er witte bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de heksenvervolging. Met deze actie vraagt Stichting Nationaal Heksenmonument om een fysiek monument in de openbare ruimte. In Nijmegen vindt de herdenking plaats op het plein naast de Stevenskerk.
De actie wordt georganiseerd door de Stichting Nationaal Heksenmonument, die nog niet zo heel lang geleden opgericht is. Het bestuur bestaat uit schrijver Susan Smit, theatermaker Manja Bedner en schrijver Bregje Hofstede. Aanwezig zijn, behalve de leden van het bestuur, o.a. Ellen Deckwitz, Alma Mathijsen, Elfie Tromp, Tinkebell, Jente Posthuma, Lisette Kreischer, Stella Bergsma en Marion Pauw.

Heksenhaat is een vorm van vrouwenhaat

De heksenjachten, die verspreid over West-Europa naar schatting zo'n 50.000 tot 100.000 slachtoffers maakten, werpen nog altijd hun schaduw op vrouwen. Zaken die in de 16e en 17e eeuw tot een veroordeling als heks konden leiden, gelden voor met name meisjes en vrouwen nog steeds als problematisch: vrij over je seksualiteit beschikken, je vrijelijk uitspreken, ouder worden en alleenstaand zijn.

Wat er gebeurt tijdens de herdenking

Tijdens de herdenking wordt op alle plekken een korte tekst voorgelezen. Deze tekst is geschreven door Susan Smit. Ook worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en worden er witte bloemen gelegd op de herdenkingsplaats. In Nijmegen zijn er, zover bekend, 11 slachtoffers van de heksenjachten. Natasja Essers zal in Nijmegen de tekst en de namen van de slachtoffers voor gaan lezen.