Noord-Veluwe

Gemeente Elburg onderzoekt verduurzaming Vesting

Vesting Elburg
Vesting Elburg © Niels Bosman via Unsplash
ELBURG - Het college van burgemeester en wethouders van Elburg heeft het haalbaarheidsonderzoek duurzame warmte voor Elburg-Vesting besproken. Daaruit bleek dat groen gas het beste perspectief biedt om de Vesting te verduurzamen. Er wordt onderzocht of de rioolwaterzuiveringsinstallatie op bedrijventerrein Kruismaten voldoende groen gas kan leveren.
Het is volgens de gemeente een lastige opgave om de monumentale Vesting te verduurzamen. Wethouder Bertus Jeensma legt uit waarom groen gas de beste mogelijkheid lijkt om dit toch voor elkaar te krijgen: ‘Een groot voordeel van groen gas is dat de huidige verwarmingsapparatuur, zoals cv-ketels, hier zonder probleem op kan blijven draaien. Daarom gaan we dit nu beter onderzoeken, door goed te kijken naar de mogelijkheden van deze oplossing voor onze monumentale Vesting.’

Rioolwater

Groen gas komt vrij bij het reinigen van het rioolwater. Uit het onderzoek moet blijken of de rioolwaterzuiveringsinstallatie op bedrijventerrein Kruismaten voldoende groen gas kan leveren om in de behoefte van de woningen en bedrijven van de Vesting te voorzien. ‘Wel moet er nog heel wat ‘water door het riool’ voordat we zover zijn. We gaan nu in overleg met het waterschap en alle andere partners bekijken of dit haalbaar is. Uiteraard betrekken we hier onze inwoners ook bij’, aldus de wethouder. In het kader van de participatie is het de bedoeling van de gemeente om nog voor de zomervakantie een inwoneravond te organiseren voor de inwoners van de Vesting. Hier worden de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek en het verduurzamen van monumenten besproken.