Rijk van Nijmegen

Illegaal paardenparadijs gedwongen tot sluiting

Paardenparadijs aan de Heiweg
Paardenparadijs aan de Heiweg © Google Maps
MALDEN - Wat ooit begon als een mooi heenkomen voor twee paarden is inmiddels een gevoelig twistpunt geworden in de omgeving van een weiland tussen de Veldweg en Heiweg in Malden. Het weiland was in slechts drie jaar tijd dan ook wel uitgegroeid tot een volwaardig 'paardenparadijs', met een hagen, bloemen, een poel, een moestuin en recreatiemogelijkheden. De twee paarden werden er uiteindelijk vijf en ook werd het een goed bezochte ontmoetingsplek voor paarden taal les en coaching.
Maar zo mooi als het in ingericht, het was wel allemaal illegaal. Bij een inspectie door gemeente Heumen kon dan ook niet anders dan concluderen dat veel van de renovaties in het weiland helemaal niet toegestaan zijn en daarmee per 1 juli 2023 verwijderd moeten worden. Zelfs het laten grazen van paarden is überhaupt niet mogelijk in het weiland. Gebeurt dat niet, dan valt er daarna een boete van 5000 euro op de mat.
Aanleiding voor de inspectie waren klachten uit de buurt, die hinder ondervonden van de luidruchtige kinderen en paardenpoep op straat. Eerdere pogingen om deze problemen op te lossen waren voor de buurtbewoners niet voldoende, met de gang naar de gemeente tot gevolg.
De gebruikers van het perceel hopen elders in de regio hun activiteiten te kunnen voorzetten en deze keer wel volledig legaal. De hoop is daarom dat de gemeente bereid is om uitstel te verlenen voor de geëiste sluiting.