Arnhem en omstreken
Deze regenton levert geld op: 'Beter dan kraanwater'
ARNHEM - Volgens de Arnhemse aannemer en bedenker van een hangende rechthoekige regenton Leo Otten levert zijn uitvinding meer winst voor het klimaat dan voor zijn eigen portemonnee.
De regenton kan worden gemonteerd op de plek waar de regenpijp zit en vangt 180 liter hemelwater op dat via een kraantje weer kan worden getapt om de planten water te gegeven.
Van Ottens opvangbakken voor hemelwater hangen er al tientallen aan gevels door het hele land. De uitvinding kost 770 euro exclusief montage, maar het levert de gebruiker jaarlijks geld op, stelt Otten. Volgens hem bespaar je al snel veel kraanwater als je de tuin sproeit met het opgevangen hemelwater. "Als je dat het hele jaar door doet, dan kan dat een paar kuub water schelen voor je tuin."
"Er komt beter water uit dan water uit de kraan. In de tuin moet je nooit kraanwater gebruiken." Ondertussen bevestigt Otten één van zijn creaties aan de gevel van een huizenblok in de Arnhemse wijk Sint Marten.
Kijk hier de reportage van streekomroep RTV Connect. De tekst van het artikel loopt verder onder de video.
De tonnen kosten dus wel wat, maar je bespaart er liters kraanwater mee, zo is het idee. Bij woningstichting Portaal zagen ze er wel wat in. Met een bijdrage van de gemeente Arnhem schafte Portaal drie exemplaren aan.
Geen tonnen
De hangende regenton is 'hufterproof', en zou bovendien langer mee gaan dan de traditionele plastic regenton. De Arnhemse ontdekking vindt ook landelijk al gretig aftrek. Otten is dan ook van plan zijn uitvinding verder te ontwikkelen en te produceren in allerlei verschillende afmetingen.
Toch is de grote winst niet zozeer voor het bedrijf van Leo maar voor het milieu, stelt de uitvinder van de zogenoemde LUS-regenton. Het levert aannemer Leo Otten nog net geen geld als water op, maar volgens hem is dat ook niet het idee.
'Duurzaam'
"Ja, ik probeer het zoveel mogelijk aan de man te brengen. Ik zou er meer op moeten verdienen, maar het milieu verdient eigenlijk alles, toch?"
Eén van de bewoonsters van het Jan Nuldenhofje bij de Nijhoffstraat in Arnhem is enthousiast over de nieuwe aluminium opvangbak voor hemelwater aan de muur. "Ik vind 'm ook wel mooi: een strak design en je doet wat goeds voor het milieu." Bovendien, zegt ze, heeft het wel iets, om zo samen met buurtgenoten te tappen uit eenzelfde kraantje. "En als de ton leeg is dan doen we er gewoon bier in."