Achterhoek

College wil bijna 16 miljoen euro uitgeven aan wijkaanpak in Neede

College wil bijna 16 miljoen euro uitgeven aan wijkaanpak in Neede
College wil bijna 16 miljoen euro uitgeven aan wijkaanpak in Neede © REGIO8
Het college van Berkelland wil 15,8 miljoen euro beschikbaar stellen voor de wijkaanpak van Neede Noord Oost. De plannen voor de wijk, waarbij onder meer de locatie van OBS De Marke gaat veranderen in woningbouw, worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd.
"De wegen, het riool en verschillende woningen worden vernieuwd", aldus ProWonen. "De wijk kan groener, (kind)vriendelijker, duurzamer en socialer. Er is dus veel werk aan de winkel."
Het ontwerpscenario is in samenwerking met mensen uit de wijk tot stand gekomen en bevat acht aandachtspunten, waaronder onderhoud van wegen, riolering en openbaar groen en het aantrekkelijk maken van de wijk voor een meer diverse groep inwoners. Het ontwerpscenario voor de openbare ruimte en het sociale wijkontwikkelingsplan worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd.
"Met dit ontwerpscenario werken we de komende tien jaar aan een toekomstbestendige wijk waarin opgaven zoals klimaatadaptatie een plek krijgen, waar je graag buiten bent", vertelt wethouder Arjen van Gijssel.
Onderdeel van de wijkaanpak is het gebouw van basisschool OBS De Marke. Die locatie komt naar verwachting medio 2025 leeg te staan, dan gaat de school verder als Samenwoonschool met de Kardinaal Alfrinkschool op de Julianastraat in Neede. "Dat betekent dat er een flinke locatie herontwikkeld kan worden", aldus ProWonen.
Het voorstel van het college is om die grond beschikbaar te stellen voor woningbouw: "Onder de voorwaarde dat op andere plekken in de wijk meer ruimte voor groen komt." Het college denkt dat de ambities op groen, klimaat, ontmoeten en spelen in de buitenruimte te behalen zijn dankzij de ruimte in de wijk.