Achterhoek

Woningmarkt kan opvang van statushouders niet aan, provincie wil actie

Woningmarkt kan opvang van statushouders niet aan, provincie wil actie
Woningmarkt kan opvang van statushouders niet aan, provincie wil actie © REGIO8 (archief)
LICHTENVOORDE - Het huisvesten van statushouders zorgt voor problemen bij onder meer Achterhoekse gemeenten, zo komen alleenstaanden regelmatig in gezinswoningen terecht. De provincie Gelderland roept verantwoordelijk minister Hugo de Jonge op om met een bredere aanpak te komen.
Niet alleen op het gebied van huisvesten zijn er problemen. Ook het plaatsen van statushouders bij huisartsen of het helpen aan betaald werk loopt volgens de provincie vast. Bovendien is er een tekort aan leraren om te helpen bij de inburgering. “Er is meer nodig om de zorg, het onderwijs en de inburgering van statushouders in goede banen te leiden”, waarschuwt gedeputeerde Peter Kerris. “We moeten ze helpen om een toekomst op te bouwen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij.”
Statushouders zijn vluchtelingen die de procedure hebben doorlopen en in Nederland mogen blijven. Op het gebied van huisvesten spreekt de provincie van een mismatch. De woningen die vrijkomen staan vaak in wijken waar al veel sociale huurwoningen staan. Daardoor komt de leefbaarheid op deze plaatsen onder druk te staan. Ook zijn er niet voldoende woningen voor alleenstaanden, waardoor statushouders ‘vaak noodgedwongen een eengezinswoning toegewezen krijgen’.

De Jonge moet kijken naar Lichtenvoorde

Omdat de instroom van statushouders voorlopig niet stopt, wil de provincie een bredere aanpak vanuit Den Haag. Daarbij wordt een initiatief in het oosten van de Achterhoek (zie video) als voorbeeld genoemd. In een leeg zorggebouw worden 120 statushouders als tussenvoorziening tijdelijk opgevangen in afwachting van een definitieve woning. Er wordt samen met het Rijk gekeken of dit ook op andere plekken kan.