Arnhem en omstreken / Liemers

Hond Dex at worst met punaise: 'We nemen nu een andere route'

Dochter Elin en moeder Jill wandelen met hond Dex
Dochter Elin en moeder Jill wandelen met hond Dex © RTV Connect
ZEVENAAR - Hond Dex van de familie Bergervoet is slachtoffer geworden van een vermoedelijk opzettelijk neergelegde punaise. De hond at namelijk een worst met daarin het scherpe voorwerp. Dochter Elin Bergervoet was erbij toen de hond de punaise at: “Ik ben bang dat het nog een keer gebeurt.”
De elfjarige Elin wandelde samen met haar oma en hond Dex ter hoogte van de Meidoornflat in Zevenaar, toen de hond een hap van een stuk worst met een punaise nam. Eerder die week waren er al meldingen gedaan dat er op deze plek stukjes vlees zijn gevonden met verborgen scherpe voorwerpen. Hier waren oma en Elin van op de hoogte. Toen dochter Elin tijdens het uitlaten iets groens in de bek van de hond zag, zijn ze in paniek naar de dierenkliniek gegaan die verderop in de wijk zit.
Het is nu een week na het incident en Elin geeft aan niet meer bij de Meidoornflat te willen lopen. “Ik ga liever de andere kant op”, vertelt ze. Daarom nemen ze nu een andere route. “We kijken goed uit en laten hem niet meer zo vrij”, legt moeder Jill uit. “Hij moet aan de riem.”
Verslaggever Aniek Beekman ging langs bij de familie Bergervoet om te kijken hoe het nu met hond Dex gaat: (Het artikel gaat verder onder de video)

Geen direct gevaar

Dierenarts André Bruns is bekend met de meldingen door sociale media en begrijpt de angst van de familie. Hij kon de baasjes vrijwel meteen geruststellen. Volgens hem liep het hondje niet meteen gevaar. “Katten spelen vaker met een naald en draad. Als beide worden doorgeslikt, is het vaak de draad die voor meer risico zorgt. De punaise zelf heeft een relatief klein scherp puntje, waardoor dit niet meteen voor gevaar zorgt als dit de darmen bereikt”, legt hij uit. De dierenarts heeft het Boomerhondje uit voorzorg wel meteen laten braken. “We weten niet wat er naast de punaise nog meer in het vlees heeft gezeten”, aldus Bruns. Als baasjes zien dat hun hondjes van de verdachte worsten eten, adviseert hij hen langs de komen bij de kliniek en om aangifte te doen. De gemeente en de politie zijn volgens hem op de hoogte gesteld.

‘Zou heel kwaad worden’

Ook buurtbewoner Jan loopt dagelijks een rondje om de Meidoornflat. “Ik vind het prima als je niet van dieren houdt, maar om het op deze manier kenbaar te maken kan echt niet”, laat hij weten. Hij kan zich goed inbeelden hoe hij zou reageren als het zijn eigen hondje Rowie zou overkomen. “Ik denk dat het dan misschien wel goed is dat ik niet weet wie dit doet”, vertelt Jan. “Want ik denk dat ik dan heel kwaad zou worden.”

Uitlaatgebied

Het gedrag en de handelswijze van de hondenhater kan volgens Bruns verschillende redenen hebben. “Er zijn mensen die bijvoorbeeld een erge hekel hebben aan hondenpoep”, aldus Bruns. Het veldje bij de Meidoornflat is een hondenuitlaatgebied, aangewezen door de gemeente. Dit wil zeggen dat de hondenpoep op het veldje niet opgeruimd hoeft te worden. Bruns vindt het zorgelijk dat het juist op deze plek gebeurt: “Er is iemand actief die de dieren opzettelijk pijn wilt doen.” De Meidoorflat is onderdeel van de vaste wandelroute van de familie, maar voorlopig zullen zij deze plek ontlopen. “We durven het niet meer aan.”