Achterhoek

Extreem natte lentes zorgt voor herstel grondwaterpeil, maar ook voor problemen bij boeren

Grondwaterpeil hersteld door natte lente
Grondwaterpeil hersteld door natte lente © REGIO8
DOETINCHEM - Na jaren van extreme droogte in de Achterhoek gaat het voorjaar van 2023 de boeken in als één van de natste ooit. De vele millimeters aan regen die vallen in de Achterhoek waren hard nodig om het grondwatersysteem te herstellen, wat zorgt voor opluchting bij het Waterschap Rijn en IJssel, maar ook voor zorgen bij boeren.
“Het is heel erg belangrijk dat er ook dit soort periodes zijn”, aldus Jan Polman, droogtecoördinator bij het waterschap. “Zodat we niet alleen maar naar beneden gaan met de grondwaterstand.” Door de grote hoeveelheid neerslag van de eerste maanden van het jaar is de Achterhoek beter voorbereid op een eventuele droogteperiode. “We hebben vel op de botten om de droogte aan te kunnen”, laat Polman weten. Toch kan een nieuwe droge periode dat snel veranderen: “Stel dat we nu twee maanden geen druppel neerslag zouden krijgen dan hebben we weer een extreem droge periode en dan zullen wij ook weer onttrekkingsverboden uit de kast moeten halen.”
Het natte begin van het jaar brengt ook problemen met zich mee, zo heeft de tarwe bij André Wikkerink in Sinderen al geleden onder de vele neerslag. “Water is zeker welkom en we moeten het water dat er is proberen vast te houden voor drogere tijden”, aldus de agrariër, tevens bestuurslid van de afdeling Oost Achterhoek van LTO Noord. “Het Waterschap is daar ook erg mee bezig en de boeren zijn zich daar ook van bewust. Water is welkom, maar overdaad schaadt.” Ook over de andere gewassen maakt de boer zich zorgen: “Eigenlijk is dit de tijd van het jaar dat het heel groeizaam is maar we kunnen niet het land op om te zaaien of te poten. Als je nu op het land gaat dan pers je de grond samen en kan er geen lucht in en kunnen de planten niet groeien, dus heb je nog meer schade.”

Opdracht aan nieuw bestuur

Een van de taken voor het nieuwe waterschapsbestuur is om het water zo lang mogelijk vast te houden en dat vraagt volgens Polman om grote aanpassingen. “Er is echt wel iets meer nodig dan alleen stuwtjes plaatsen en water vasthouden, ons hele systeem zal een keer op de schop moeten gaan en daar worden nu al de plannen voor gemaakt.”

Net geen record

Volgens weerboer Gerrit Vossers is er in de Achterhoek ongeveer vierhonderd millimeter regen gevallen vanaf januari, terwijl dit normaal tussen de 250 en driehonderd millimeter ligt. Een absoluut record is het nét niet. “We komen waarschijnlijk in de top 2 van de neerslag hoeveelheid vanaf januari en dan verslaan we 1937, want toen was het ook een heel nat jaar heb ik in de boeken gezien”, schets de weerboer van het Oosten. “1983 blijft nog wel koploper.”

'Laat de zomer maar komen'

Na het natte voorjaar is de zomer inmiddels in aantocht. De overvloedige regenval is dan volgens weerboer Vossers voorbij. “Het blijft wel een beetje aan de wisselvallige kant maar de periodes dat het droog is worden wel langer en de temperatuur komt langzaam ook iets hoger uit. Op zich groeizaam weer, het vocht is er en we hebben een mooie watervoorraad dus laat de zomer maar komen!"